Gre za nagrado, ki jo podeljujejo na letni ravni, v preteklosti so jo namenili vplivnim imenom sveta književnosti, kot so Stephen King, J. K. Rowling, Toni Morrison, Philip Roth in Margaret Atwood. Smithova bo nagrado prejela spomladi, ko bo v New Yorku potekala gala prireditev ameriškega centra PEN (Pen America).

Patti Smith. Foto: EPA
Patti Smith. Foto: EPA

Predsednica ameriškega PEN-a Jennifer Egan je izbiro letošnje lavreatke utemeljila z besedami, da se je Patti Smith v vseh svojih inkarnacijah, naj bo boginja rocka, pesnica ali polnokrvna pričevalka newyorškega bohemskega dogajanja svoje mladosti, vselej obračala k transformacijski moči književnosti. Smithova je svoj zvezdniški status uporabila za spodbujanje branja in pisanja pri širših množicah, je še dodala predsednica ameriškega PEN-a.

Frank A. Bennack mlajši bo prejel nagrado ameriškega PEN-a za podjetniško dejavnost. Foto: hearst.com
Frank A. Bennack mlajši bo prejel nagrado ameriškega PEN-a za podjetniško dejavnost. Foto: hearst.com

Na istem dogodku bo nagrado za podjetniško dejavnost prejel Frank A. Bennack mlajši, podpredsednik Hearsta, ene največjih zasebnih medijskih organizacij v ZDA.

Dve knjigi tudi v slovenščini
Leta 1946 rojena Patti Smith je avtorica več knjižnih izdaj, v prevodu Jureta Potokarja sta v slovenščini izšli Pač mulca in Sanjarjenja. Sicer pa je napisala še knjige Witt, Babel, The Coral Sea, Auguries of Innocence, M Train in Devotion.

Francosko ministrstvo za kulturo ji je v letu 2005 namenilo visoko državno odlikovanje komandir francoskega reda umetnosti in književnosti, dve leti pozneje je bila sprejeta v dvorano slavnih rock'n'rolla. Leta 2010 je prejela še ameriško državno nagrado za književnost, ki ji jo je prineslo biografsko delo Pač mulca.

Prelomni glasbeni prvenec
Patti Smith je v 70. letih preteklega stoletja zaslovela s svojim inovativnim kombiniranjem rocka oziroma panka s poezijo. Svetovno slavo ji je prinesel prvi glasbeni album Horses iz leta 1975, ki je tudi njena daleč najbolj odmevna glasbena stvaritev. Pozneje je bila skozi vsa leta še zmeraj dejavna v studiu in tudi na odru, leta 2015 je nazadnje koncertirala v Ljubljani.

Gala prireditev ameriškega PEN-a, na kateri bodo ovenčali oba letošnja lavreata, bo 19. maja v New Yorku, povezoval jo bo komik Seth Meyers, še piše na spletni strani te organizacije.