Bernardini je italijanski državljan in deluje v založništvu v Londonu. Aretiran je bil po prihodu na mednarodno letališče Johna F. Kennedyja, je povedal Damian Williams, tožilec iz New Yorka.

Med njegovimi tarčami je bila tudi Margaret Atwood. Foto: Reuters
Med njegovimi tarčami je bila tudi Margaret Atwood. Foto: Reuters

29-letni Bernardini se spopada z več obtožbami – goljufijo, za katero je zagrožena kazen do 20 let zapora in krajo identitete. Na zveznem sodišču naj bi se pojavil v četrtek, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Založniško industrijo je že leta begala mednarodna shema lažnega predstavljanja, v kateri se je nekdo z izjemnim poznavanjem razmer v založništvu predstavljal kot urednik ali literarni agent – tako, da je ustvaril lažni e-poštni račun – in poskušal pretentati avtorja ali urednika, da mu pošlje povezave na neobjavljene rokopise slavnih avtorjev. Med tarčami so bila po pisanju AP-ja dela Margaret Atwood, Sally Rooney in Ethana Hawka.

Skrivnost ostaja, zakaj je želel rokopise zase, saj jih ni poskušal prodati ali kako drugače javno izkoristiti. "Če poskušate iskati v tej zgodbi finančno in gospodarsko korist, je to seveda težko," je lani za Vulture povedal Daniel Sandström, direktor švedske založbe, ki je bil večkrat tarča Bernardinija. "Če pa je igra psihološka, kot ​​nekakšen nazor ali občutek superiornosti, si jo je lažje zamisliti. Tudi to je posel, poln zamer, in s tega vidika to postane dobra zgodba."

V obtožnici piše, da Bernardini dela v Londonu za "veliko mednarodno založbo s sedežem v ZDA". LinkedInov profil zanj pravi, da dela za Simon & Schuster. V izjavi je vodja založbe dejal, da je bil "šokiran in zgrožen, ko je danes izvedel za obtožbe o goljufiji in kraji identitete zaposlenega pri Simon & Schuster UK-ju".

Povedal je še, da je bil Bernardini suspendiran, dokler ne bo o vsem skupaj več podatkov, in dodal: "Varnost intelektualne lastnine naših avtorjev je temeljnega pomena za Simon & Schuster in za vse v založniškem sektorju, zato smo hvaležni FBI-ju za preiskavo teh dogodkov in vložitev ovadbe zoper domnevnega storilca."