Joan Didion (5. december 1934–23. december 2021). Foto: AP
Joan Didion (5. december 1934–23. december 2021). Foto: AP

Za kolikšen znesek so odkupili arhiv, ni znano, v njem pa so vključena pisma, fotografije, rokopisi in seznami gostov za vabila, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Joan Didion se je rodila leta 1934 v Sacramentu v Kaliforniji in se je od malih nog navduševala nad knjigami. Leta 1956 je diplomirala na Kalifornijski univerzi v Berkeleyju, sledila je selitev v New York, kjer jo je po zmagi na natečaju čakala zaposlitev pri reviji Vogue.

Sorodna novica Dražba predmetov Joan Didion, "mojstrice bolečine in črnila"

Znana je bila po svojem neusmiljenem seciranju kulture in politike, od hipijev in predsedniških kampanj do življenja slavnih v Hollywoodu. Skupaj s Tomom Wolfom, Noro Ephron in Gayem Talesejem je sodila v vrh novega žurnalizma, pisateljskega gibanja, ki se je pojavil v 60. letih prejšnjega stoletja in povezoval literarni slog z dokumentarnim poročanjem. Pripoved je tako običajno zasnovana na avtorjevi udeležbi v dogajanju in posledični prvoosebni pripovedni perspektivi.

Njena romaneskna prodajna uspešnica The Year of Magical Thinking iz leta 2005 velja za klasično delo o žalosti in je prejela ameriško nacionalno knjižno nagrado. Leta 2018 je pod naslovom Leto čudodelnih misli izšel tudi v slovenskem prevodu Miriam Drev. V spominskih zapisih je obravnavala smrt moža Dunnea, prav tako pisatelja, s katerim je bila poročena 40 let.

Pripovedujemo si zgodbe, da bi živeli ...
Med njene najslavnejše romane sodi še Play It as It Lays iz leta 1970. V zgodovino kinematografije pa se je zapisala kot soscenaristka filma The Panic in Needle Park iz leta 1971 z Alom Pacinom in Kitty Winn v glavnih vlogah. Scenarij je napisala skupaj z možem, s katerim sta v sodelovanju z režiserjem Frankom Piersonom napisala tudi scenarij za film Zvezda je rojena, v katerem sta leta 1976 zaigrala Barbra Streisand in Kris Kristofferson. Pred nekaj leti je film v predelavi z Lady Gaga in Bradleyjem Cooperjem vnovič postal kinouspešnica.

Umrla je 23. decembra 2021 na svojem domu na Manhattnu v New Yorku.