Joan Didion (5. december 1934–23. december 2021). Foto: AP
Joan Didion (5. december 1934–23. december 2021). Foto: AP

"Vse, kar je v prodaji, pomaga ustvariti sliko o tem, kako je živela v svojem zasebnem prostoru," je po poročanju NYTimesa dejala Lisa Thomas, vodja oddelka za likovno umetnost dražbene hiše.

Na dražbi bodo med drugim umetniška dela Richarda Diebenkorna, Sama Francisa, Bricea Mardena, Eda Ruscha, Jennifer Bartlett, Vije Celmins in Patti Smith. Vključen je tudi izbor fotografij Brigitte Lacombe, Annie Liebovitz, Mary Ellen Mark in Juliana Wasserja. Likovna umetnost ji je bila posebno blizu, na podoben način kot književnost. Kot je povedala za Paris Review leta 2006: "Romani so kot slike, zlasti akvareli."

Umetniška zbirka Didion je včasih rasla naključno, saj sta se z možem Johnom Gregoryjem Dunnom, pisateljem in esejistom, odločala po trenutnem navdihu. Nekoč sta šla ven z namenom, da bi kupila zimski plašč. Namesto tega sta se vrnila z litografijo Cyja Twomblyja, ki je vključena v prodajo, piše NYTimes.

Ponujajo tudi pohištvo in okraske iz njenega stanovanja, med drugim pisalno mizo, srebro, porcelan in zbirateljske predmete, ki so jih Didion-Dunnovi nabrali na svojih potovanjih, ter predmete, ki so jim jih podarili umetniki in pisatelji, piše na spletni strani galerije Stair. Dražili bodo tudi njene najljubše knjige, tako literaturo kot tudi kuharske knjige.

Foto: AP
Foto: AP

Eden od najcenejših sklopov, je opisala Lisa Thomas, bo verjetno zbirka praznih zvezkov, za katere ocenjujejo, da bodo prodani za med 100 in 200 dolarji. Didion je bila znana po nenehnem zapisovanju misli in idej v beležnice in je na to temo napisala tudi kulten esej. Najdražja na današnji dražbi je najverjetneje litografija Richarda Diebenkorna, ki bi lahko prinesla okoli 70.000 dolarjev. Izkupiček od prodaje bo namenjen zgodovinskemu društvu Sacramento in raziskavam Parkinsonove bolezni ter oskrbi bolnikov na univerzi Columbia. Smrt Joan Didion je bila namreč posledica zapletov zaradi Parkinsonove bolezni.

Številna umetniška dela, ki bodo naprodaj, imajo avtograme umetnikov. "Joan z ljubeznijo," piše na dnu fotografije čokoladnih zajčkov Patti Smith. Drug podpis Patti Smith se glasi: "Pisalni stroj Hermanna Hesseja, za vas." Gre za uokvirjeno fotografijo pisalnega stroja Hermanna Hesseja, ki jo je posnela Patti Smith. Po smrti ikonične Didion je glasbenica na Instagramu zapisala: "Zbogom pogumna sestra, mojstrica bolečine in črnila."

S hčerko Quintano Roo Dunne, ki je umrla stara 38 let. O spopadanju z njeno smrtjo je Didion napisala knigo Blue Nights. Foto: AP
S hčerko Quintano Roo Dunne, ki je umrla stara 38 let. O spopadanju z njeno smrtjo je Didion napisala knigo Blue Nights. Foto: AP

Zaposlitev pri reviji Vogue
Joan Didion se je rodila leta 1934 v Sacramentu v Kaliforniji in se je od malih nog navduševala nad knjigami. Leta 1956 je diplomirala na Kalifornijski univerzi v Berkeleyju, sledila je selitev v New York, kjer jo je po zmagi na natečaju čakala zaposlitev pri reviji Vogue.

Znana je bila po svojem neusmiljenem seciranju kulture in politike, od hipijev in predsedniških kampanj do življenja slavnih v Hollywoodu. Skupaj s Tomom Wolfom, Noro Ephron in Gayem Talesejem je sodila v vrh novega žurnalizma, pisateljskega gibanja, ki se je pojavil v 60. letih prejšnjega stoletja in povezoval literarni slog z dokumentarnim poročanjem. Pripoved je tako običajno zasnovana na avtorjevi udeležbi v dogajanju in posledični prvoosebni pripovedni perspektivi.

Umrla je 23. decembra lani na svojem domu na Manhattnu v New Yorku.