Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Knjige - Arhiv

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...

Z novim letom nižji davek na knjige

Državni zbor je potrdil novelo zakona o davku na dodano vrednosti, po kateri se bo z novim letom obdavčitev knjig in drugih publikacij znižala z 9,5 na pet odstotkov.

Brane Senegačnik: Pogovori z nikomer

Brane Senegačnik je na svojo poezijo opozoril že s prvo pesniško zbirko Srčni grb leta 1991 in z naslednjimi objavami in izdajami je le še potrjeval, da je nekoliko obrobna govorica vendarle lahko suverena in opažena.

V knjigo vpete pesmi Alme M. Karlin so Dediči luči

Ob 130-letnici rojstva Alme M. Karlin in 100-letnici njenega odhoda na pot okrog sveta so v Hiši sanjajočih knjig nedavno predstavili tri projekte, prežete z literaturo svetovne popotnice.

Zoran Hočevar: Čeprav seveda

Zoran Hočevar je še do pred kratkim veljal za enega tistih avtorjev, ki radi preskakujejo med različnimi literarnimi maskami, menjavajo pripovedne lege in se sploh vešče poigravajo z jezikom literarnih junakov.

Svetlana Makarovič odstopila honorar. Erik Valenčič in Svetlana Slapšak ponudbo sprejela.

Svetlani Slapšak in Eriku Valenčiču, ki sta bila sprva med soavtorji knjige Luciferka, je Svetlana Makarovič ponudila, da jima da svoj honorar za knjigo. Za Svetlano Makarovič je s tem "stvar zaključena".

Feri Lainšček: Zadoščenje

Kriminalni roman Ferija Lainščka Zadoščenje je še eno od vrste odličnih del tega žanra, ki zadnjih nekaj let prihajajo izpod peres slovenskih piscev, le da so se v Lainščkovem romanu zločinskemu dejanju pritaknili še astralni svet in paranormalni pojavi.

Handke: Napaka je bila, da je Nemčija priznala Hrvaško, Slovenijo in BiH

Tri tedne pred podelitvijo Nobelovih nagrad se je vendarle oglasil Peter Handke, prejemnik letošnje nagrade za književnost, ki je sredi oktobra napovedal, da ne bo več komuniciral z novinarji.

Nagradi za projekta Hokejska bralna postava in Digitalno=realno=normalno

Med 18. in 22. novembrom je čas za tokratni teden splošnih knjižnic, v okviru katerega so podelili priznanji za najboljše letošnje projekte splošnih knjižnic, ki sta šli Mariborski knjižnici in Knjižnici dr. Toneta Pretnarja iz Tržiča.

Božidar Premrl: Bedenice: Kraški šopek Milka Matičetovega iz Koprive

Vsaka vas ima svoj glas, pravi ljudska modrost. Kopriva na Krasu jih ima več! Najmanj trije so vtisnjeni v monumentalno trilogijo Božidarja Premrla, neutrudnega bralca v kraški kamen vklesanih zgodb iz nekdanjih časov.

Omerza in Mihalek s knjigo o Melanii Trump, ko je bila dvajsetletna Melanija Knavs

V novoizdani knjigi Prva dama Melania Trump - Kot je bila, ki je podnaslovljena Razkritje neznanih zgodb in mladostnih fotografij, publicist Igor Omerza in fotograf Nino Mihalek predstavljata prvo damo ZDA, ko je bila stara 21 in 22 let.

Spol in spoštovanje: strategije kultiviranja razlik

Kaj leto po odločitvi senata Filozofske fakultete, da se v internih pravilnikih naslednja tri leta uporablja ženski slovnični spol, menijo znanstvenice in znanstveniki?

Detektiv se je po skoraj 20 letih dokopal do ukradenega prstana Oscarja Wilda

Nizozemski detektiv za umetnine se je dokopal do zlatega prstana, ki ga je v znak prijateljstva Oscar Wilde podaril svojemu sošolcu na kolidžu Magdalene univerze v Oxfordu, iz katerega prostorov je bil ukraden leta 2002.

"Že od vsega začetka sem bila nezainteresirana za to knjigo"

Vsestranska slovenska umetnica Svetlana Makarovič je pred dnevi opusu dodala prvo biografijo z naslovom Luciferka. A namesto vsebine je v ospredju spor z založbo Beletrina.

"Ne razumem, zakaj je hrvaška družba še vedno tako obsedena z vojno"

Dalmacija v obdobju velikih družbenih in političnih sprememb: od propada socializma in jugoslovanske države prek vojne in tranzicije do neusmiljene današnjosti, vse to odseva v romanih pisatelja, kolumnista in scenarista Jurice Pavičića.

Pisave o Anji Golob, Branetu Senegačniku in Ivanu Antiću

V tokratnih Pisavah bo o svoji sedmi pesniški zbirki spregovoril Brane Senegačnik, četrto predstavlja Anja Golob, prozno pisanje pa bo zastopal srbski avtor Ivan Antić.

Margaret Atwood praznuje 80 let

Okrogli jubilej praznuje kanadska pisateljica, pesnica, esejistka in literarna kritičarka, najbolj znana po Deklini zgodbi, napisani leta 1985, po kateri so posneli tudi nadaljevanko, ki jo predvajamo tudi na naši televiziji.

"Knjižnice so kot Pepelka"

V okviru tedna splošnih knjižnic se bo do petka zvrstila vrsta dogodkov, vrhunec praznovanja pa bo v sredo, ko je dan slovenskih splošnih knjižnic. Na osrednjem dogodku bodo v Mariboru podelili nagrade za najboljše projekte v knjižnicah.

"Vznemirjenje čutov s surovim realizmom": Baudelairjeva pesem končno do svoje skrivnostne kitice

Pesem Dragulji, objavljena v eni od izdaj zbirke Rože zla francoskega pesnika Charlesa Baudelairja, gre te dni na dražbo dražbene hiše Drouot z na roke samega avtorja dopisanim verzom.

Zakes Mda: Načini smrti

Roman južnoafriškega pisatelja, pesnika, dramatika in slikarja Zakesa Mdaja Načini smrti (Ways of dying, 1995) je v slovenski literarni prostor padel kot komet.

Handke bi se moral opravičiti: načrtovan velik protest v Stockholmu

Društvo za ogrožene narode je tri tedne in pol pred podelitvijo Nobelovih nagrad na letošnjega nobelovca za književnost, avstrijskega pisatelja, dramatika, pesnika in esejista Petra Handkeja, naslovilo zahtevo, da se opraviči bosanskim vojnim žrtvam.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...