Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Knjige - Arhiv

"Ljudje potrebujemo poezijo zdaj bolj kot kadarkoli prej."

"Berite. Pazno, premišljeno. Iščite duše," je ob svetovnem dnevu poezije zapisala predsednica Društva slovenskih pisateljev Aksinja Kermauner. Po svetu se danes vrstijo številni dogodki, v Ljubljani denimo že od polnoči poteka 24-urno branje poezije.

Leipzig bere: orjaški knjižni sejem v ospredje letos postavlja Češko

V Leipzigu bo ta teden ‒ od četrtka do nedelje ‒ potekal mednarodni knjižni sejem, eno najpomembnejših predpomladnih srečanj založnikov in knjigotržcev o aktualnih in bodočih trendih na nemškem in evropskem knjižnem trgu.

Do mojstrstva v umetnosti kamišibaj gledališča tudi s slovenskim priročnikom

Kamišibaj svojemu minimalističnemu videzu navkljub nikakor ni tako enostavna izrazna oblika, kot bi se zdelo na prvi pogled, saj premore določene zakonitosti in posebnosti, ki se jih je zdaj mogoče naučiti iz slovenskega priročnika.

115 let od rojstva Srečka Kosovela, lirika Krasa in vizionarja smrti Evrope

"Komaj rojen, že goriš v ognju večera, vsa morja so rdeča, vsa morja, polna krvi, vsa jezera, in vode ni," se med drugim glasijo verzi Ekstaze smrti Srečka Kosovela, ki se je rodil na današnji dan leta 1904.

Slobodan Šnajder: Doba brona

Slobodan Šnajder je zelo zanimiva osebnost hrvaškega kulturnega življenja, v osemdesetih letih se je uveljavil kot dramatik, esejist in prozaist kratkega metra, zadnje čase pa tudi kot romanopisec.

Rachel Cusk: Molk je neka oblika terorja

"Da sem izrazila jezo glede tega, kar je v jedru ženskosti in pasivnosti, sem potrebovala tri knjige. Vprašala sem se, kaj pa je resnični vir te zgodbe, ki ji vsi služimo? Kako se ženske zapletemo v težave?" opisuje pisateljica Rachel Cusk.

Polzelska občina nima denarja za obnovo rojstne hiše Neže Maurer

Polzelska občina nima denarja za obnovo rojstne hiše pesnice Neže Maurer, ki jo je že močno načel zob časa. Obnova se bo začela samo pod pogojem, da bodo uspešni na katerem izmed objavljenih razpisov.

Umrla je prevajalka in urednica Zoja Skušek

V starosti 72 let je umrla urednica, prevajalka, publicistka in aktivistka Zoja Skušek. Med drugim je bila urednica zbirke Studia humanitatis in pozneje založbe *cf.

Agencija za knjigo z nacionalno stojnico prvič na sejmu v Parizu

Javna agencija za knjigo RS se bo z nacionalno stojnico letos prvič udeležila mednarodnega knjižnega sejma v Parizu, ki se začenja danes.

Ob obletnici smrti sv. Hieronima, najvplivnejšega prevajalca Svetega pisma

Zahodni cerkveni oče sv. Hieronim je z Vulgato, prevodom Svetega pisma iz izvirnih jezikov hebrejščine, grščine in aramejščine v latinščino, opravil monumentalno delo, ki ostaja eden najpomembnejših dokumentov evropske in svetovne kulturne dediščine.

Sodni dnevi: roman Petra Čeferina in Vasje Jagra, ki temelji na sojenju Ivanu Periću

Pri Cankarjevi založbi je v "sostorilstvu" Petra Čeferina in Vasje Jagra izšel kriminalni roman Sodni dnevi. Znani odvetnik in preiskovalni novinar sta v fikcijo vpletla zgodbo, ki Čeferina preganja že več kot desetletje.

Dušan Marolt: Glasovi žensk

Knjižica z naslovom Glasovi žensk je tretja pesniška zbirka Dušana Marolta. V prvenki z naslovom Tudi tulipani ovenijo so prevladovali družbeni in mestni odzveni, v drugi zbirki Doživetja naseljenosti pa se je pesnik ukvarjal z ljubeznijo in spolnostjo.

Tomo Virk: Etični obrat v literarni vedi

Sintagma etičnega obrata v literarni vedi se je pojavila konec osemdesetih in na začetku devetdesetih let 20. stoletja. Tedaj se je ta obrat zgodil tudi v nekaterih drugih humanističnih disciplinah.

Margaret Atwood na turneji z romanesknim nadaljevanjem Dekline zgodbe

Margaret Atwood bo nadaljevanje odmevnega romana Deklina zgodba, naslovljeno The Testaments (Pričevanja) bralcem prvič predstavila 9. septembra v Londonu.

Prva pesniška zbirka Lane del Rey bo na prodaj za en dolar

Kantavtorica Lana del Rey, ki se s svojimi otožnimi skladbami obrača h glamurju Zahodne obale ZDA, bo poleg novega albuma kmalu izdala tudi zbirko poezije z naslovom Violet Bent Backwards Over the Grass (Vijolica, upognjena nazaj prek trate).

Mozetičeva zbirka med finalisti za nagrado Lambda

V ZDA bodo letos enaintridesetič podelili nagrade lambda, najprestižnejše nagrade na področju LGBT-knjig. Več kot 60 strokovnjakov je pregledalo več kot 1.000 nominiranih knjig, ki jih je izdalo 300 različnih založb v ZDA.

Pete Townshend iz The Who z romanesknim prvencem Obdobje strahu

Glavni kitarist in pevec skupine The Who Pete Townshend je za november napovedal izid svojega romanesknega prvenca, naslovljenega The Age of Anxiety.

Rachel Cusk: Ko ljudje o čem ne govorijo resnice, me to začne zanimati

Izumetničenost modernega romana in "pošastni egoizem" avtorjev, ki razjeda to zvrst, sta bila povoda, da se je Rachel Cusk lotila vaje v slogu, ki je nato prerasla v odmevno trilogijo in avtorico uvrstila med najpomembnejše pisateljice našega časa.

Avtoportret: 59 sekund z Juretom Jakobom

"Mislil sem, da bom slej ko prej spoznal smisel svojega življenja, če bom bral filozofske knjige," v četrti epizodi videorubrike Avtoportret opisuje pesnik Jure Jakob.

Marij Čuk: Prah

Prav pomenljivo je, da se novi roman Marija Čuka Prah, ki že z naslovom opozarja na brezsmiselno minevanje in sesipanje, začne s svobodo, dolgo pričakovano in krvavo priborjeno.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...