Prepovedi knjig so v ZDA v porastu, javne knjižnice, knjigarnarji, avtorji in založniki pa se povezujejo v skupnem boju za svobodo branja. Foto: AP
Prepovedi knjig so v ZDA v porastu, javne knjižnice, knjigarnarji, avtorji in založniki pa se povezujejo v skupnem boju za svobodo branja. Foto: AP
Sorodna novica Barack Obama v odprtem pismu poudarja pomen svobode branja

Odprto pismo, ki ga je objavila organizacija MoveOn Political Action, je vse pogostejše prepovedi knjig v ameriških šolah obsodijo kot "restriktivno obnašanje", ki predstavlja "antitezo svobodi govora in izražanja". Pismo prav tako podčrta "srhljiv učinek", ki ga imajo vpeljave cenzure že na lokalni ravni na "širše ustvarjalno polje".

Ne bo se končalo s prepovedmi knjig
"Ne moremo dovolj močno podčrtati, da se ti cenzorski napori ne bodo končali s prepovedmi knjig,"
je zapisano v pismu. "Samo vprašanje časa je, preden bodo regresivni, zatiralski ideologi svojo pozornost preusmerili k drugim oblikam umetnosti in zabave, da bodo tako zaostrili napade in valjenje krivde na marginalizirane skupnosti, predvsem na nebelske in skupine LGBTQ+."

Sorodna novica Na floridski šoli prepovedali pesem Amande Gorman z Bidnove inavguracije

"Ne bomo ostali tiho, ko je eno ustvarjalno polje žrtev zatiralskih prepovedi," nadaljujejo podpisniki. "Kot umetniki moramo združiti moči, kajti grožnja eni panogi umetnosti je grožnja nam vsem." Pismo kulturnike spodbuja, naj se "pridružijo odporu proti prepovedim knjig ter podrejo svobodno in ustvarjalno industrijo – ne glede na osebna in ideološka nesoglasja – ter uporabijo svoj glas na lokalni ravni, da bi preprečili prepovedi v svojih lastnih šolskih okrožjih". "V umetniški svobodi je moč, ne bomo pustili drakonskim politikom, da bi nam to vzeli."

Med podpisniki pisma so denimo tudi Idina Menzel, Gabrielle Union, Abigail Disney, Andy Cohen, Judd Apatow, Judy Blume, Margaret Atwood, Padma Lakshmi, Ron Perlman in Sharon Stone.

Nevarno je, da ima nekaj ljudi takšno moč
"V zadrego me spravlja, da v tej državi, v tej kulturi, v tem času prepovedujemo knjige,"
je za The Hollywood Reporter komentiral TV-voditelj LeVar Burton, nekdaj obraz oddaje Reading Rainbow. "Nevarno je, da se nekaj posameznikov lahko odloči, da je vsaka knjiga s temnopoltimi ali kvirovskimi liki kontroverzna. Pozivamo vse, naj podprejo umetniško svobodo, prepoznajo multikulturno zgodovino in enkrat za vselej ustavijo prepovedi knjig."

Pismo je eden od odzivov na nedavno dejavnost konservativnih skupin in republikanskih lokalnih oblasti, ki v osnovnih šolah prepovedujejo določene knjige, predvsem take, ki obravnavajo temo rase ali skupnosti LGBTQ+. V 21 letih vodenja statistike je cenzura knjig v ZDA v letu 2022 dosegla vrhunec: organizacija PEN America je zaznala več kot 4000 prijav spornih knjig v šolah in šolskih okrožjih. Samo v Teksasu je bilo 1269 dokumentiranih poskusov prepovedi, ki so se nanašale na 2571 različnih knjig. To je še enkrat več kot v letu 2021, ko je bilo za sporne opredeljenih 729 knjig.

V Floridi, kjer je na čelu zaostrene cenzure guverner DeSantis, trenutno deluje Banned Bookmobile, avtobus, ki na turneji po več mestih deli brezplačne izvode prepovedanih knjig. V oktobru se knjižni avtobus podaja še v Južno Karolino, Virginijo in Georgio.