Dav Pilkey je ameriški stripar, pisatelj in ilustrator. Najbolj je znan po seriji otroških knjig Kapitan Gatnik in otroških risoromanih Pasji mož. Foto: AP
Dav Pilkey je ameriški stripar, pisatelj in ilustrator. Najbolj je znan po seriji otroških knjig Kapitan Gatnik in otroških risoromanih Pasji mož. Foto: AP
Grafični roman je bil nekakšen podaljšek priljubljene serije o kapitanu Gatniku: protagonista tistih knjig sta tukaj navedena kot avtor in ilustrator. Foto: Amazon
Grafični roman je bil nekakšen podaljšek priljubljene serije o kapitanu Gatniku: protagonista tistih knjig sta tukaj navedena kot avtor in ilustrator. Foto: Amazon

Risoroman Dogodivščine Ooka in Gluka: Kung-fu jamska moža iz prihodnosti (The Adventures of Ook and Gluk: Kung-Fu Cavemen from the Future), ki je prvič izšel leta 2010, je zgodba o dveh jamskih možeh, ki odpotujeta v leto 2222, kjer spoznata masterja Wonga, mojstra borilnih veščin.

Prejšnji teden so v založbi Scholastic objavili, da bodo knjigo umaknili iz prodaje in vse omembe zgodbe izbrisali s svoje spletne strani. Pri tem imajo "vso podporo avtorja," so zapisali v izjavi za medije. "Skupaj smo prišli do spoznanja, da knjiga utrjuje pasivni rasizem. Močno nam je žal za to resno napako."

V pismu, ki ga je objavil na svojem kanalu na YouTubu, je Pilkey pojasnil, da je z risoromanom "nameraval predstaviti raznolikost, enakopravnost in načine nenasilnega razreševanja konfliktov". "Toda ta teden sem bil opozorjen, da so v knjigi tudi škodljivi rasni stereotipi in pasivno agresivne podobe," je zapisal. "Rad bi izkoristil priložnost in se za to javno opravičil. Bilo je in še vedno je narobe in škodljivo za moje azijske bralce, prijatelje in družinske člane ter za vse Azijce."

"Upam, da mi boste vi, moji bralci, odpustili in se iz moje napake naučili, da so tudi nenamerni in pasivni stereotipi škodljivi za vse," piše Pilkey. "Opravičujem se in se zavezujem, da se bom poboljšal."

Peticija jeznega očeta
Pilkeyjevo javno pismo in odločitev založbe Scholastic sta bila odziv na peticijo na platformi Change.org; v njej je Billy Kim, korejsko-ameriški oče dveh otrok, zahteval opravičilo založbe, češ da so opis in ilustracije Wonga stereotipni. Kimu so se opravičili tako predstavniki založbe kot tudi Dav Pilkey sam, a je opozoril, da je bila kljub temu "škoda že narejena". "Vsak otrok, ki je prebral to knjigo, se je naučil sprejemati rasistične podobe kot nekaj, kar je sprejemljivo in celo smešno," je zapisal. "Ta oblika pasivnega rasizma je prispevala k nadaljevanju sovraštva in predsodkov, s kakršnimi se vsak dan srečujejo azijski Američani."

Sorodna novica Zaradi neprimerne upodobitve manjšin s trga umaknili šesterico del Dr. Seussa

Pilkey je v svojem opravičilu zapisal še, da bo vse prihodke od omenjenega risoromana podaril različnim organizacijam, ki se spopadajo z rasizmom proti Azijcem ali pa se bojujejo za večjo zastopanost manjšin v založništvu.

Porast rasizma, uperjenega proti Azijcem
Tema rasizma proti Azijcem je ta hip še posebej pereča zato, ker je pred dvema tednoma v strelskem pohodu v Atlanti umrlo osem ljudi, od tega šest azijskih žensk. Organizacija Stop AAPI Hate, ki beleži primere rasizma proti azijskim Američanom v času pandemije, je v manj kot letu dni prejela skoraj 3800 prijav incidentov. Mnogi za porast nasilja krivijo tudi nekdanjega predsednika Trumpa in njegovo rasistično besedišče v zvezi z novim koronavirusom.

Pilkey tudi ni edini avtor, ki je v zadnjem času umaknil svoja dela. V začetku tega meseca so lastniki avtorskih pravic Dr. Seussa sklenili, da bodo šest knjig iz avtorjevega opusa umaknili iz prodaje. Tako so se odločili zaradi "napačnih in žaljivih" upodobitev ras in etničnih skupnosti.