The Cat's Quizzer je eno izmed umaknjenih del Dr. Seussa. Foto: Amazon
The Cat's Quizzer je eno izmed umaknjenih del Dr. Seussa. Foto: Amazon

Družba Dr. Seuss Enterprises je svojo odločitev naznanila 2. marca, torej na dan, na katerega se je leta 1904 rodil Theodor Seuss Geisel, ki se je v zgodovino zapisal kot Dr. Seuss. Svojo odločitev so v izjavi podprli z besedami, da so "zavezani k ukrepanju". Na črnem seznamu so se tako znašli naslednji naslovi: And to Think That I Saw It on Mulberry Street, If I Ran the Zoo, McElligot's Pool, On Beyond Zebra!, Scrambled Eggs Super! in The Cat's Quizzer.

Nobeno od teh del ni doživelo prevoda v slovenščino, v kateri imamo na voljo slikanice Muc Kapuc (The Cat in the Hat), Lisica Nogavica (Fox in socks) ter Zelena jajca in krača (Green eggs and ham). Za vse tri prevode, ki so izšli leta 2018 pri Mladinski knjigi, je poskrbela Urša Vogrinc Javoršek.

Eden največjih zaslužkarjev po smrti
Dr. Seuss, ki je umrl leta 1991, je še danes eden najbolj priljubljenih avtorjev otroških knjig na svetu. Njegova dela so precejšen prevajalski zalogaj, saj so besedila zelo igriva, ritmična in strogo vezana na ilustracije, ki jih je ustvaril sam avtor. Kljub temu pa so prevedena v več deset svetovnih jezikov in se prodajo v milijonskih nakladah v več kot 100 državah, piše Deutsche Welle.

Dr. Seuss oziroma Theodor Seuss Geisel (1904–1991). Foto: Wikipedia
Dr. Seuss oziroma Theodor Seuss Geisel (1904–1991). Foto: Wikipedia

Glede na navedbe ​​Dr. Seuss Enterprises so njegova dela leta 2020 pridelala približno 27 milijonov evrov (pred obdavčitvijo), medtem ko je denimo pred petimi leti ta vsota znašala le 7,9 milijona evrov. Sicer pa je ustvaril skupno okoli 60 del za otroke, številna izmed njih so bila uporabljena tudi za scenarije za filme in televizijske serije, med drugim Muc kapuc ter Zelena jajca in krača.

Vse glasnejše kritike v zadnjih letih
Kljub neusahljivi oziroma nemara celo vse večji priljubljenosti del Dr. Seussa so v zadnjih letih vse glasnejše kritike na račun njegovega stereotipnega načina upodabljanja temnopoltih in azijskih likov v nekaterih njegovih knjigah.

Iz Dr. Seuss Enterprises so sporočili, da so odločitev o ustavitvi prodaje navedenih šestih del sprejeli po večmesečnih razpravah in pregledu vsebin, ki ga je opravila strokovna skupina. "Prenehanje prodaje teh knjig je le del naše zaveze in našega širšega načrta, da zagotovimo, da katalog Dr. Seuss Enterprises predstavlja in podpira vse skupnosti in družine," so še zapisali.