Pretres je v hipu zajel široko spletno skupnost avtorjev ljubezenskih romanov, ki so žalovali zaradi njenega samomora, ki naj bi se zgodil leta 2020. Gre za skupnost Romancelandia, sestavljajo pa jo avtorice in avtorji ljubezenskih romanov, ki izhajajo v samozaložbi, ter njihove oboževalke in oboževalci.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mož pisateljice pravi, da je bilo uprizoriti samomor 100-odstotno njegova zamisel. Za New York Times je povedal, da je bil to edini način, da jo odreši "odvisnosti" od spleta in spletne pisateljske skupnosti. "Rekel sem jim, da je mrtva za indie svet, internet, ker smo jo morali ustaviti, in pika," je povedal Troy Meachen za Times in dodal, da so bili odzivi, ki jih je Meachen prejemala za svoje pisanje, "res brutalni". Pojasnil je, da sta "zasvojenost" njegove žene s spletno skupnostjo in njena nezmožnost, da bi se iz nje rešila, privedli do poskusa samomora septembra 2020.

Njen psihiater je za Times potrdil, da ima diagnozo bipolarne motnje, in Meachen je menil, da to spletno okolje sproža simptome te bolezni. "Sama tega ni mogla ustaviti. In vedno bom prevzel 100 odstotkov krivde."

Spletna skupnost financirala pogreb in souredila njeno zadnjo knjigo
Njeni žalujoči oboževalci so po pisanju Guardiana financirali stroške njenega pogreba ter pomagali pri urejanju in promociji njene zadnje knjige. Kolegi avtorji so izdali antologijo, posvečeno Meachen, na strani s posvetilom pozivajo, naj "ohranimo ustrahovanje, kamor sodi – v fikciji".

Njena smrt je "raztrgala knjižno skupnost", je nedavno za Rolling Stone povedala pisateljica Samantha A Cole. "Vsi so začeli kazati s prstom na ljudi, ki naj bi jo ustrahovali. Obtoženi so bili nedolžni ljudje. Trajalo je nekaj mesecev, da je napetost popustila." Nedavno je spregovorila tudi za Jezebel. Pisateljičina hči je namreč tedaj zapisala, da je njena mama umrla zaradi samomora, ki je bil posledica ustrahovanja v Romancelandii. Samantha A Cole je bila med obtoženimi, da je Meachen potisnila na rob. Sarah Wendell, soustanoviteljica bloga Smart Bitches, Trashy Books, ki je del Romancelandije, je skupnost poimenovala "epicenter neprestane drame".

Na drugi strani teh intenzivnih interakcij so tudi tesni odnosi, je Cole povedala za Jezebel. "Avtorji z velikim številom sledilcev bodo pogosto imeli skupine bralcev, ki jih sestavljajo njihovi oboževalci, in bodo z njimi delili zgodnje osnutke svojega dela. Čeprav nisem veliko teh ljudi osebno srečala, so mi blizu."

Kako je s pravnimi posledicami?
Ni še jasno, ali bo Meachen nosila pravne posledice uprizoritve lastne smrti. Obstoji sum, da se je s svojo smrtjo okoristila prek platforme GoFundMe, kjer so njeni kolegi in kolegice zbirali denar za družino Meachen. "S pravnega vidika nisem storila nič narobe," je Meachen povedala za Times. "Z moralnega vidika sem morda naredila kaj narobe. Toda pravno gledano ni nič narobe." Avtorica Sai Marie Johnson, ki je brezplačno uredila njeno zadnjo knjigo, je medtem že vložila prijavo FBI-jevi enoti za kibernetske zločine.

Na spletno literarno sceno je Susan Meachen prišla leta 2017 in od tedaj na Amazonu objavila štirinajst romanov in novel, kot so Stolen Moments, Smokey Mtn Love in Chance Encounter. Ljubezenski romani so sicer najbolje prodajani med vsemi knjižnimi zvrstmi – skoraj 1,3 milijarde evrov zaslužka imajo od leta 2021. Romance, ki izidejo v samozaložbi, so še posebno cvetoča industrija, poudarjajo pri Guardianu.