Alma Čaušević Klemenčič, Mitja Čander, Aleš Štereg in Urban Vovk na predstavitvi letošnjih novosti založbe Beletrina. Foto: Beletrina
Alma Čaušević Klemenčič, Mitja Čander, Aleš Štereg in Urban Vovk na predstavitvi letošnjih novosti založbe Beletrina. Foto: Beletrina

V knjižni katalog založbe Beletrina za leto 2024 je uvrščenih 75 knjig, a računajo, da bodo izdali skupno 81 novih naslovov.

Težišče Beletrininih izdaj ostajajo romani
Glavni urednik Beletrine Urban Vovk je na predstavitvi poudaril, da pri izboru knjig stavijo tako na programsko raznovrstnost kot na avtorje različnih generacij, težišče pa ostaja na romanih.

Letos bosta med drugim izšla sveža romana Toneta Partljiča Sizifova linija in Kurja fizika Ferija Lainščka, s katero avtor zaključuje avtobiografsko trilogijo. Izšla bo tudi biografija Grigorija Rasputina, ki jo je napisal Douglas Smith, prevedel pa Matej Venier. Napovedali so tudi izid nove knjige Normana Daviesa Izginula kraljestva v prevodu Andreja E. Skubica. Gre za zgodovino pozabljene Evrope, ki bo izšla v sozaložništvu s Cankarjevo založbo. Spomini Dušana Moravca pa bodo izšli v sozaložništvu s Slovenskim gledališkim inštitutom Slogi.

Zbirka Žametna Beletrina, s katero po besedah direktorja založbe Mitje Čandra, nagovarjajo širši krog bralcev, letos prinaša 20 novih izdaj. Prihaja tudi tretji letnik Zvezdne Beletrine in peti letnik Klasične Beletrine. Letos bodo med drugim izšli še roman Vesne Milek Kleopatra: Naj se zgodi, spomini nekdanjega dolgoletnega direktorja Cankarjevega doma Mitje Rotovnika in avtobiografijo nedavno umrlega igralca Jurija Součka, naslovljena Glej ga, Součka!

Utrinek z današnjega Beletrininega dogodka. Foto: Beletrina
Utrinek z današnjega Beletrininega dogodka. Foto: Beletrina

Kaj bo prinesla Beletrina Digital?
Predvidoma spomladi bo zaživela Beletrina Digital, naročniška multimedijska platforma, ki bo na enem mestu zbrala elektronske knjige, zvočnice, filme, podkaste in druge vsebine. Po besedah direktorja založbe Mitje Čandra gre za unikum v globalnem merilu. Direktorica Beletrine Digital bo siceršnja Beletrinina izvršna direktorica in prokuristka Alma Čaušević Klemenčič. Po njenih besedah bo Beletrina Digital naročnikom ponujala katalog vsebin v več formatih. Kot je povedala na predstavitvi, bo platforma vsebovala "pester izbor formatov in vsebin, ki bodo pokrivale širok spekter tematik, vključno s kulturo, umetnostjo, gospodarstvom, psihologijo, arhitekturo, trajnostjo, potovanji in drugimi relevantnimi področji".

Platforma bo ponujala naročniški paket, ki bo vključeval raznovrstne medijske vsebine v angleškem, srbskem in hrvaškem jeziku, kot so e-knjige, zvočne knjige, filmi, podkasti, videovsebine in avtorski prispevki. Vsebine bo kurirala odgovorna urednica, pisateljica in scenaristka Irena Svetek. Platforma bo ves čas na voljo na vseh digitalnih napravah, vse tuje vsebine pa bodo bodisi podnaslovljene bodisi sinhronizirane v slovenski jezik.

Vzpostavitev digitalne knjižnice oziroma učnega središča
ThinkPub je štiriletni projekt, ki bo vzpostavil digitalno knjižnico oziroma učno središče za pretok strokovnih znanj s področja knjižnega sektorja skozi sodelovanja s strokovnjaki, lokalnimi srečanji in strokovnim gradivom.