Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

"Ob vojni v Ukrajini in njenih uničujočih posledicah bi radi postavili ukrajinsko književnost v središče svetovnega branja, izpostavili njeno vsebinsko in slogovno plat ter ukrajinskim avtorjem omogočili mednarodni forum. Tudi v časih stiske lahko in mora književnost delovati kot medij kritike, ki poskuša najti besede in jezikovne oblike za neizrekljivo. Branje se ne osredinja le na aktualna dela, ampak tudi na zgodovinska," so ob tem zapisali pri ilb, ki se v projektu povezujejo s Frankfurtskim knjižnim sejmom in Nemškim centrom Pen.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bralci, ki želijo sodelovati v pobudi, bodo lahko brali iz del po lastni izbiri ali tistih, ki jih predlaga ilb. Na seznamu ilb so ukrajinski pesnik in pisatelj Jurij Andruhovič, pesnik Sergej Žadan, pesnik Boris Hersonskij, ukrajinsko-ameriški pesnik Ilja Kaminskij, ukrajinska pisateljica Oksana Zabužko, pisatelja Andrej Kurkov in Taras Prohasko, pesnik Andrij Ljubka, pesnica Natalija Belčenko, pisateljica Katerina Kalitko, pesnica Ljuba Jakimčuk, pisateljica Mariana Kijanovska, pesnica Ija Kiva, pisateljica Galina Kruk, književnica Irina Šuvalova, pesnik Ostap Slivinski ter pesnika in pisatelja Ivan Kotljarevskij in Taras Ševčenko.

Pod poziv ilb se je doslej podpisalo skoraj 200 posameznikov in ustanov. Med njimi sta slovenska pesnica Stanka Hrastelj in filozof Slavoj Žižek, je objavljeno na spletni strani ilb, branje pa bo potekalo 7. septembra.

Ilb prijave ustanov in posameznikov, ki bi želeli sodelovati pri posebej organiziranem branju, sprejema do 1. julija. V preteklosti so pripravili že več tovrstnih branj; med drugim lani za umrle v pandemiji covida-19 ter v letih 2019 oziroma 2018 branje za svobodo izražanja in branje za medijsko svobodo.