Lawrence Ferlinghetti in Allen Ginsberg v letu 1971. Foto: AP
Lawrence Ferlinghetti in Allen Ginsberg v letu 1971. Foto: AP

Pesnik in ustanovitelj založbe in knjigarne City Lights v San Franciscu, ki je izdajala bitniško poezijo, Lawrence Ferlinghetti velja za eno najpomembnejših in najvplivnejših literarnih imen druge polovice 20. stoletja. Najbolj znan je po delu A Coney Island of the Mind iz leta 1958, čeprav ga nekateri uvrščajo med bitnike, pa se sam nima za enega izmed njih.

Lawrence Ferlinghetti: Prvo in zadnje vsega. Foto: Mladinska knjiga
Lawrence Ferlinghetti: Prvo in zadnje vsega. Foto: Mladinska knjiga

Ob okroglem jubileju izid avtobiografskega romana
Leta 1919 v Bronxvillu v zvezni državi New York rojeni Ferlinghetti se je ob književnosti v življenju ukvarjal še s številnimi drugimi stvarmi, bil je tudi slikar, prevajalec, dramatik in politični aktivist. Ob 100. rojstnem dnevu je objavil avtobiografski roman Little Boy, prav tako še zmeraj deluje njegova založba, pri kateri letno izdajo po deset naslovov.

Doktoriral je na pariški Sorboni in je odličen poznavalec likovne umetnosti in glasbe, kar se odseva v njegovi poeziji. Ta temelji predvsem na ritmu in jeziku govorne tradicije ter besedišču vsakdana, njena tematika pa je neusmiljena kritika ameriške (in siceršnje) vsakdanjosti, so zapisali pri Mladinski knjigi. Pod streho te založbe so namreč v zbirki Nova lirika izdali Ferlinghettijevo poezijo v prevodu Mihe Avanza v knjigi Prvo in zadnje vsega, ki je prišla na knjižne police leta 2016.

Lawrence Ferlinghetti leta 2005 ob prejemu literarne nagrade za izstopajoče delo v ameriški literarni skupnosti. Foto: AP
Lawrence Ferlinghetti leta 2005 ob prejemu literarne nagrade za izstopajoče delo v ameriški literarni skupnosti. Foto: AP

Nabor prikazuje pesnikovo še sveže ustvarjanje, po drugi pa odkriva poezijo in misel ustvarjalca, ki je skupaj s somišljeniki postavljal temelje ameriški povojni poeziji, je ob izidu slovenskega dela zapisal Aljaž Krivec v knjižni oceni, objavljeni v Bukli. In še: "Način, kako v enem zamahu upesnjuje vsakodnevno stvarnost, aktualno politiko, duhovnost in velike teme literature, je nekaj, kar ni zanimivo le za vsakokratnega bralca oz. bralko, temveč je v njem iskati tudi elemente, ki so odločilno vplivali tudi na slovensko poosamosvojitveno poezijo, zaradi česar izbor zveni domače tako drugače."

Drezanje v obstoječe družbene norme
Bitniška generacija je skupina ameriških književnikov, ki je postala znana v 50. letih 20. stoletja. Najpomembnejši predstavniki bitnikov so Allen Ginsberg, Jack Kerouac in William S. Burroughs, čeprav se tudi oni sami niso imeli za bitnike.

Dela bitnikov so večinoma avtobiografske narave in zaznamovana z drogami, s spolnostjo, tematizacijo religij in z življenjem na družbenem dnu. Na splošno so bili avtorji usmerjeni predvsem proti tradicionalnim ameriškim vrednotam in obstoječim družbenim normam. Večina njihovih del je izšla leta 1957, nad bitniki pa se je med drugimi navduševal Charles Bukowski.