Na sejmu bodo zaznamovali tudi 700. obletnico smrti Danteja Alighierija. Foto: Bolonjski knjižni sejem
Na sejmu bodo zaznamovali tudi 700. obletnico smrti Danteja Alighierija. Foto: Bolonjski knjižni sejem

Bolonjski knjižni sejem poteka od danes do 17. junija in bo po napovedih organizatorjev ponudil pester program konferenc, razglasitev nagrad, delavnic, razstav, pogovorov, forumov in srečanj. "Do ponovnega snidenja v živo od 21. do 24. marca 2022 smo za drugo spletno izdajo sejma pripravili odličen program dogodkov," so zapisali na spletni strani sejma.

Skupno okoli 60 sejemskih dogodkov
Kot napovedujejo, bodo v sklopu sejma v živo organizirana srečanja z vrsto gostov, ki se bodo posvetili pomembnim vprašanjem sektorja. Med novostmi letošnje prireditve pa je po njihovih navedbah program dogodkov, ki jih neposredno organizirajo razstavljavci na sejmu.

Švicarska ilustratorka Albertina Zullo (1967). Foto: Bolonjski knjižni sejem
Švicarska ilustratorka Albertina Zullo (1967). Foto: Bolonjski knjižni sejem

Spletni sejem bo ponudil skupaj približno 60 dogodkov. V virtualni galeriji bo na ogled deset razstav, med njimi bo 55. razstava ilustracij in samostojna razstava švicarske ilustratorke Albertine Zullo, 700. obletnico smrti Danteja Alighierija pa bodo zaznamovali z mednarodno razstavo del ilustratorjev, ki mladim bralcem predstavljajo življenje slovitega italijanskega pesnika.

Z Javne agencije za knjigo (JAK) so sporočili, da se s tem, ko se zaradi pandemije bolonjski knjižni sejem tudi letos seli na splet, z njim selijo tudi nekatere dejavnosti. Slovensko častno gostovanje v Bologni bo najverjetneje izvedeno v letu 2024, torej leto po častnem gostovanju na knjižnem sejmu v Frankfurtu. "Na tak način bomo v največji meri izkoristili promocijski vidik ter — tako kot predvideno – imeli dve gostovanji v dveh zaporednih letih," so zapisali.

Ker so dejavnosti na spletnem sejmu namenjene zlasti založnikom, JAK v okviru sejma ne bo sodeloval neposredno, so pa pripravili več spremljevalnih dejavnosti.

V sodelovanju s Frankfurt Kids, programom Frankfurtskega knjižnega sejma, prihodnji teden pripravljajo spletni srečanji B2B za založnike otroške in mladinske literature. Srečanji sledita konceptu nemških organizatorjev, ki predvideva, da na prvem srečanju 17. junija sodelujejo nemški prodajalci pravic in slovenski uredniki oziroma kupci pravic, na drugem srečanju 18. junija pa obratno.

Skrb za inkluzivnost in raznolikost
V tednu zatem sledita še predavanji, namenjeni zlasti založnikom otroške in mladinske literature, ki ju pripravljajo v okviru evropskega projekta Vsaka zgodba šteje, in sicer na temi inkluzivnosti in raznolikosti. Obe sta namenjeni svetovni javnosti, zlasti pa založnikom iz držav, vključenih v projekt – Flandrija (Belgija), Hrvaška, Nemčija, Nizozemska, Portugalska in Slovenija. V torek, 22. junija, bo tehnični urednik založbe Beletrina Marko Hercog predaval na temo e-knjige, zvočnice in dostopnost. V sredo, 23. junija, bo sledilo predavanje Marie Vlachou iz portugalske organizacije Accesso Cultura z naslovom Raznolikost in vključenost: vprašajmo se o tem.

Foto: Bolonjski knjižni sejem
Foto: Bolonjski knjižni sejem

V času sejma bodo slovenski založniki sodelovali v spletnih platformah za prodajo in nakupe pravic, prav tako so na pobudo JAK-a kandidirali za nagrade Bologna Ragazzi Award v več kategorijah, vendar nobena izmed slovenskih knjig ni nagrajena. Slovenski založniki so kandidirali tudi za nagrado za najboljšega založnika otroške književnosti; slovenskih založnikov ni med finalisti, zmagovalci po kategorijah pa še niso znani, so zapisali na JAK-u.

Na veliko ilustratorsko razstavo se je za letošnje leto po navedbah JAK-a prijavilo več kot 3000 ilustratorjev iz 68 držav, med njimi tudi Marta Bartolj, ki se je edina uvrstila med 226 finalistov, ter Andreja Gregorič, Nina Hercog, Manica K. Musil, Maja Kastelic, Andreja Peklar, Tina Volarič, Lea Vučko in Ana Zavadlav. Izbranih je bilo 77 zmagovalcev, med njimi letos ni slovenskega ilustratorja.

Med slovenskimi založbami, ki sodelujejo na sejmu, je tudi Mladinska knjiga. Kot je za STA pojasnila vodja prodaje pravic v tujino pri založbi Senja Požar, se bodo predstavili s 57 knjižnimi naslovi za otroke in mladino. Posebej bodo poudarili letošnje Levstikove nagrajence in prejemnike nagrade modra ptica ter izbrane vrhunske slovenske avtorje in ilustratorje za otroke in mladino. Dejavni bodo tudi na spletnih sestankih z založniki in agenti.