46-letni Paul Lynch je bil na stavnicah favorit za prestižno nagrado, ki praviloma za seboj potegne velik poskok v prodaji izbranega romana. Foto: AP
46-letni Paul Lynch je bil na stavnicah favorit za prestižno nagrado, ki praviloma za seboj potegne velik poskok v prodaji izbranega romana. Foto: AP
Sorodna novica Letošnji favoriti za Bookerjevo nagrado so trije Pauli

Predsednica žirije, kanadska pisateljica Esi Edugyan (ki je bila tudi sama že dvakrat v ožjem izboru za nagrado), je poudarila, da odločitev, kdo bo letos dobil 50 tisoč funtov vredno nagrado (dobrih 57 tisoč evrov), "ni bila enoglasna" in da je žirija do nje prišla šele po več krogih zasedanj, ki so trajali približno šest ur.

Dogajanje romana Prophet Song je postavljeno v fiktivno, distopično različico Dublina. Na pragu domovanja mikrobiologinje Eilish se pojavijo pripadniki novoustanovljene tajne policije skrajno desnega režima – prišli so po njenega moža, ki je eden od ključnih članov učiteljskega sindikata. Ko njen mož, tako kot še na stotine drugih civilistov, izgine, mora Eilish sama skrbeti za njune štiri otroke in svojega priletnega očeta; bori se za preživetje družine v primežu državljanske vojne.

"Bookerjevo nagrado bom z neverjetnim zadovoljstvom odnesel nazaj na Irsko," je ob prejemu priznanja izjavil Lynch, ki je kariero začel kot filmski kritik. "Pred mnogimi leti sem med počitnicami na Siciliji doživel trenutek jasnosti, v katerem sem dojel, da moram pisati, da mora iti moje življenje v drugo smer. Tisti dan sem se odločil za oster zasuk in ga tudi naredil. In hudičevo vesel sem, da sem ga."

V intervjuju za Irish Times je Lynch dejal, da njegova knjiga izhaja iz sirske begunske krize.
V intervjuju za Irish Times je Lynch dejal, da njegova knjiga izhaja iz sirske begunske krize. "Bil sem obseden z dejstvom, da lahko sodobna država tako propade ... Vsi na Zahodu smo le dve ali tri vlade oddaljeni od propada demokracije." Foto: AP
Roman Prophet Song je zrcalo nasilja v Palestini, Ukrajini in Siriji, ter izkušnje vseh, ki so pobegnili iz držav v vojni vihri,
Roman Prophet Song je zrcalo nasilja v Palestini, Ukrajini in Siriji, ter izkušnje vseh, ki so pobegnili iz držav v vojni vihri," je o nagrajenem romanu zapisala kritičarka Aimée Walsh. Foto: AP

Nenadejana aktualnost
Nagrado je osvojil le nekaj dni po tem, ko so v Dublinu izbruhnili nasilni protesti zaradi napada z nožem, v katerem so bili ranjeni trije otroci. Po besedah policije je ulične spopade sprožila "popolnoma nora frakcija s skrajno desničarsko ideologijo". V zvezi se temi dogodki je Lynch komentiral, da je "šokiran", a da se obenem "zaveda dejstva, da je takšna energija ves čas prisotna nekje pod površjem".

"Te knjige nisem napisal kot izrecno svarilo, napisal sem jo, ker sem hotel ubesediti idejo, da se stvari, ki se dogajajo v mojem romanu, dogajajo vedno znova skozi zgodovino, in da moramo morda poglobiti svoj odziv na tovrstne ideje." Pozneje je sicer komentiral še, da njegov roman "izrazito ni političen".

Na vprašanje, ali so nedavni dogodki vplivali na odločitev žirije, je njena predsednica komentirala, da "so o tem sicer nekaj minut govorili", da pa roman Prophet Song "ni bil izbran zaradi aktualnosti" – sodnikom se je zdelo, da "gre za mojstrsko leposlovno delo".

Poleg Lyncha so bili za nagrado nominirani še Američana Paul Harding (This Other Eden) in Jonathan Escoffery (If I Survive You), Kanadčanka Sarah Bernstein (Study for Obedience), Irec Paul Murray (The Bee Sting) in Britanka Chetna Maroo (Western Lane).

Finalisti za letošnjo nagrado, od leve: Paul Lynch, Chetna Maroo, Jonathan Escoffery, Sarah Bernstein, Paul Murray in Paul Harding. Foto: AP
Finalisti za letošnjo nagrado, od leve: Paul Lynch, Chetna Maroo, Jonathan Escoffery, Sarah Bernstein, Paul Murray in Paul Harding. Foto: AP

Zlata doba irske književnosti?
Po poročanju časnika The Guardian je bila med letošnjimi nominiranci širšega izbora kar tretjina irskih pisateljev, skupno jih je bilo doslej 37, s čimer se Irska uvršča na sam vrh lestvice z največ nominiranci glede na število prebivalcev.

Sorodna novica Z bookerjem nagradili s črnim humorjem prežeti "posmrtni noir" Šehana Karunatilake iz Šrilanke

Paul Lynch se je rodil leta 1977 v Limericku, danes pa živi v Dublinu. Pred Prophet Song je izdal še romane Beyond the Sea, Grace, The Black Snow in Red Sky in Morning. Lynch je peti irski Bookerjev nagrajenec: pot so mu utrli Iris Murdoch, John Banville, Roddy Doyle in Anne Enright; leta 2018 je nagrado osvojila severnoirska pisateljica Anna Burns.

Nominirane romane je izbrala petčlanska žirija, v kateri so bili poleg predsedujoče Esi Edugyan še igralka in pisateljica Adjoa Andoh, pesnica Mary Jean Chan, profesor angleškega jezika na Univerzi Columbia James Shapiro ter igralec in komik Robert Webb.

Literarna nagrada booker je odprta za leposlovna dela pisateljev vseh narodnosti, ki so bila napisana v angleščini in so v zadnjem letu izšla v Združenem kraljestvu ali na Irskem.

Letos je tako že drugič zapored Bookerjevo nagrado prejel roman, ki tematizira politični konflikt. Lani je bookerja prejel šrilanški pisatelj Shehan Karunatilaka za roman The Seven Moons Of Maali Almeida, katerega dogajanje je postavljeno na Šrilanko v zgodnja 90. leta v čas državljanske vojne.

Bookerjevo nagrado za roman Prophet Song prejel irski pisatelj Paul Lynch