Najprestižnejše nemško priznanje za literaturo gre letos avstrijskemu pisatelju. Žirija mu jo je namenila za dela, v katerih vedno znova raziskuje mejne teme človeštva.

Clemens J. Setz. Foto: EPA
Clemens J. Setz. Foto: EPA

"S svojo včasih begajočo drastičnostjo zadene v bistvo naše sedanjosti, saj sledi najglobljim humanističnim vzgibom," so še zapisali v utemeljitvi. Setz človekoljubje združuje z enciklopedičnim znanjem ter bogastvom pesniške in jezikovne domišljije, meni žirija.

Podelitev bo 6. novembra v Darmstadtu
Nemška akademija za jezik in književnost bo 50.000 evrov nagrade podelila 6. novembra v Darmstadtu.

Leta 1982 v Gradcu rojeni Setz je leta 2007 izdal romaneskni prvenec Söhne und Planeten, ki mu je leta 2015 sledilo zelo opaženo delo na 1000 straneh Die Stunde zwischen Frau und Gitarre. Nazadnje je leta 2020 izdal knjigo Die Bienen und das Unsichtbare. Piše tudi poezijo in drame ter prevaja iz angleščine. Prejel je več nagrad, med njimi literarno nagrado mesta Bremen, literarno nagrado Wilhelma Raabeja in Kleistovo nagrado.

Podeljevalci upajo, da bodo letos podelitev nagrade lahko izvedli ob navzočnosti občinstva, piše nemška tiskovna agencija DPA. Akademija je podelitev nagrade kljub pandemiji izvedla že lani, a skorajda brez občinstva. Odločitev je utemeljila s pojasnilom, da bi odpoved podelitve pomenila prelom s tradicijo.

Nagrada za v nemščini pišoče avtorje obstaja od leta 1951
Akademija nagrado od leta 1951 podeljuje pisateljem, ki pišejo v nemškem jeziku. Nagrajenci morajo "na določen način izstopati s svojimi deli" in "pomembno sodelovati pri oblikovanju sedanjega nemškega kulturnega življenja", piše v pravilniku nagrade. Finančni del nagrade prispevajo država, nemška zvezna dežela Hessen in mesto Darmstadt.

Nagrada nosi ime po nemškem dramatiku in revolucionarju Georgu Büchnerju (1813–1837). Med dosedanjimi dobitniki so Max Frisch, Günter Grass, Heinrich Böll, Terezia Mora, Lukas Bärfuss in lani nagrajena nemška pesnica in pisateljica Elke Erb.