Bolonjski sejem otroških knjig je že od leta 1963 vodilni mednarodni dogodek za založnike na tem področju. Foto: EPA
Bolonjski sejem otroških knjig je že od leta 1963 vodilni mednarodni dogodek za založnike na tem področju. Foto: EPA

Sejem omogoča vpogled v smernice na področju otroške in mladinske literature. Na njem se vrstijo podelitve mednarodnih nagrad ter strokovni program za založnike, avtorje, ilustratorje in mentorje branja.

Letošnja glavna gostja sejma je Hrvaška, ki bo na sejmu pripravila tudi nekaj pogovorov, na katerih bodo sodelovali tudi slovenski strokovnjaki. Poleg tega bo na svoji stojnici 31. marca organizirala dvostransko srečanje hrvaških in slovenskih založnikov.

Slovenska nacionalna stojnica v organizaciji Javne agencije za knjigo RS bo stala na običajnem mestu, na njej se bodo predstavili različni slovenski in zamejski založniki.

Na slovenski stojnici bodo predstavljeni najnovejši naslovi slovenskih avtorjev po izboru založnikov. Posebej bodo izpostavljeni tudi lanski in letošnji nagrajenci na področju otroške in mladinske književnosti ter prejemnik Prešernove nagrade, stripar Miki Muster, so sporočili z agencije za knjigo. Trije založniki, Založba Mladinska knjiga, Morfem in prvič tudi Založba Miš, pa bodo na sejmu navzoči tudi s samostojnimi stojnicami.

Med dogodki, ki se bodo zvrstili na sejmu, agencija izpostavlja današnjo predstavitev osmih finalistov Silent Book Contest, med katerimi je tudi Andreja Peklar, Janja Vidmar in Damijan Stepančič pa sta med nominiranci za nagrado Astrid Lindgren. Njen dobitnik bo znan v torek.

Posebno pozornost bodo organizatorji posvetili tudi 150-letnici Aličinih dogodivščin v čudežni deželi Lewisa Carrolla, "ene najodmevnejših knjig vseh časov" in pionirskega dela na področju otroške literature: drugačnega, kreativnega, nenavadnega, skrivnostnega.