Nagrada se imenuje po Aškerčevi pesmi Čaša nesmrtnosti. Foto: RTV SLO
Nagrada se imenuje po Aškerčevi pesmi Čaša nesmrtnosti. Foto: RTV SLO
Edvard Kocbek (okoli leta 1975)
Koncept revije je navdihnil Edvard Kocbek. Foto: RTV SLO

Poleg nagrajenca, ki je nagrado prejel za verze iz svoje nove zbirke Afrika (izšla bo maja), so bili v ožjem izboru za nagrado še pesniki Marko Kravos, Anton Peršak, Ivo Svetina in Andraž Polič. Te so izbrali člani strokovne žirije v sestavi Ivan Dobnik, Zoran Pevec, Ivo Stropnik in Marina Bezgovšek. Nagrado, ki jo podeljujejo za pesniški ciklus do stotih verzov, podeljujejo v okviru pesniškega natečaja revije Poetikon in občine Laško, o njenem dobitniku pa odloča žirija, sestavljena iz predstavnikov desetih krajev, kjer je Aškerc služboval.

Izbirali med 150 pesniškimi ciklusi
Podelitev je pospremil tudi literarni večer, na katerem so se z branjem svoje poezije predstavili vsi nominiranci, razen Andraža Poliča. Verze slednjega je bilo mogoče slišali v interpretaciji igralca Radka Poliča. Na razpis za nagrado, ki je letos prvič dobila lastnika, je prispelo 150 pesniških ciklusov, med katerimi je odločala strokovna žirija, končna odločitev pa ni bila v njenih rokah. Za svoje delo je lavreat prejel skulpturo, ki si jo je kipar Robert Vreže zamislil v podobi lotusovega cveta.

Vseh pet ciklusov v Poetikonu
Pesmi nagrajenca in nominirancev si bo mogoče prebrati v pomladanski številki mlade literarne revije Poetikon, katere prva izdaja se je rodila lani poleti. Uredniki so koncept Poetikona postavili po načelih Edvarda Kocbeka, ki je v enem izmed svojih esejev razmišljal, da je "poezija sredstvo, s katerim se človek pomirja s svetom, se zavaruje pred njim in mistično vpliva nanj," je zapisal urednik revije Ivan Dobnik.