"Okli kot noži, kremplji postrani, strašne čeljusti in grozni čekani ..." Foto: Mladinska knjiga

Na ilustracijah so med drugim upodobljeni Zverjasec, Palčič ter Leni in Lazi, ki se držijo napotkov o vzdrževanju varnostne razdalje med ljudmi in drugih priporočil, poroča britanski BBC.

Idejo o ilustracijah, prilagojenih trenutnim razmeram, je dobil Scheffler, ko se je spraševal, kaj lahko kot ilustrator naredi v času izrednih razmer.

Scheffler sicer obenem trenutno ustvarja digitalno, neleposlovno knjigo o koronavirusu, ki vključuje resne vsebine in je predvsem informativne narave. Ta bo na voljo prihodnji teden, so zapisali na BBC-ju. Ilustrator si je zaželel tudi ustvarjanja lahkotnejših vsebin, s katerimi bi ljudi vsaj malo razveselil. Stopil je v stik z Julio Donaldson, s katero tvorita izjemno uspešen ustvarjalni tandem, in hitro sta ustvarila nove vsebine za otroke.

Na opozorilni ilustraciji denimo Zverjasec reče miški, preden ji začne slediti na njenem "grozljivem" pohodu po gozdu: "V redu, ti pojdi naprej, jaz pa bom hodil dva metra za teboj!" Upodobila sta tudi Palčičevo družino med telovadbo, da bi opozorila na pomen fizične dejavnosti v času karantene. Dedek in babica iz slikanice Leni in Lazi pa se prek videoklica pogovarjata s sorodnikom in s tem opominjata na pomen ohranjanja stikov s širšo družino, še piše BBC.

Zverjaščeve rime je poslovenil Milan Dekleva
Zverjasec
, pripoved o iznajdljivi Miški in strašljivi, a dobrohotni pošasti, je v slovenščini prvič izšel leta 2005, njegovo nadaljevanje Zverjašček pa leto pozneje. Slikanica je v slovenskem jeziku večkrat ponatisnjena, rime pa je v slovenščino mojstrsko prepesnil Milan Dekleva. Po svetu so slikanico prodali v 13 milijonih izvodov. Po obeh zgodbah so posneli animirana filma, oba prvi je bil celo nominiran za oskarja so sinhronizirali v slovenščino in predvajali na RTV Slovenija.

Istoimensko predstavo so poleg Broadwaya in West Enda postavili na oder tudi Lutkovno gledališče Ljubljana, kjer je ta lutkovni muzikal do danes doživel že več sto ponovitev.