Caballero Bonald, danes sicer v prvi vrsti zapisan poeziji, sodi med vodilne romanopisce 50. in 60 let, dotikal pa se je zlasti družbene situaciji Španije v tistem času. Foto: EPA
Caballero Bonald, danes sicer v prvi vrsti zapisan poeziji, sodi med vodilne romanopisce 50. in 60 let, dotikal pa se je zlasti družbene situaciji Španije v tistem času. Foto: EPA
Caballero Bonald
V pesniški zbirki Manual de infractores (Priročnik za prestopnike) je leta pozival k uporu in nekonformizmu. Foto: EPA

Nagrajenec, ki je pred kratkim dopolnil 86 let, je v prvi vrsti pesnik. Prepričan je, da ima poezija zdravilno moč. Med njegovimi pesniškimi zbirkami ne gre spregledati zlasti Las Horas Muertas (Mrtve ure) iz leta 1959 in Manual de Infractores (Priročnik za prestopnike) iz leta 2005, med pesnitvami pa letos objavljeno avtobiografsko delo v 3000 verzih Entreguerras (Med vojnami). Predsednik žirije Dario Villanueva literarnega ustvarjalca hvali kot pripovedovalca in ustvarjalca zgodb ter mojstra jezika.
Bonald se je rodil 11. novembra leta 1926 v andaluzijskem mestu Jerez de la Frontera kubanskemu očetu in francoski materi. Literarno kariero je deloma gradil tudi v Kolumbiji, kjer je poučeval na univerzi v Bogoti. Sodi med osrednje predstavnike t. i. Generacije 50. let, prve literarne generacije, katere predstavniki se niso borili v španski državljanski vojni, doživeli pa čas revščine in Francove represije v sledečih letih. Pesniku sicer oznaka Generacije 50. let nikoli ni bila všeč, češ da oznaka služi le zgodovinarjem ob pripravi literarnih enciklopedij.
"Človek, ki je brez dvomov in ki je prepričan o vsem, ni daleč od idiota," je opozoril ob izidu pesniške zbirke La noche no tiene paredes (Noč nima sten) leta 2009.
Enkrat španskemu, drugič latinskoameriškemu književniku
Poleg priznanja prinese Cervantesova nagrada dobitniku 125.000 evrov. Tradicionalno jo podelijo 23. aprila, na obletnico smrti španskega mojstra pisane besede, po kateri je poimenovana. Priznanje podeljujejo od leta 1975, izmenično španskemu in latinskoameriškemu književniku. Bonald bo nasledil lanskega dobitnika, čilskega pesnika Nicanora Parraja, do zdaj pa so jo med drugim prejeli še pisateljica Ana Maria Matute, argentinski pisatelj Jorge Luis Borges, perujski pisatelj Mario Vargas Llosa ter mehiški romanopisec in esejist Carlos Fuentes.