Foto: AP
Foto: AP

Knjigo o znamenitem dramatiku, podnaslovljeno Uganka o geniju, ima v delu Johnson, ki velja tudi za priljubljenega zgodovinarja.

Nekateri mediji pišejo, da naj bi Johnson založnikom že vrnil 500.000 funtov, ki naj bi jih dobil kot predujem za pisanje knjige, krožijo pa celo govorice, da naj ne bi napisal niti stavka, piše britanski The Guardian.

Založniška hiša Hodder & Stoughton je v torek potrdila, da bo knjiga izšla aprila prihodnje leto, v podajanju drugih informacij pa je skopa, po pisanju omenjenega medija so v založbi pojasnili le, da knjiga še ni končana.

Shakespeare "na zelo preprost in berljiv način"

V delu bo nekdanji britanski zunanji minister odstrl zgodbo o genialnem dramatiku "na zelo preprost in berljiv način", obljubljajo. Predstavljena bosta Shakespearjevo delovanje in njegov čas. Avtor ne raziskuje le izvorov dramatikove genialnosti, ampak tudi njeno naravo. Sprašuje se, iz česa je sestavljena dramatikova veličina, so med drugim zapisali v založniški hiši. "Kaj dela Shakespearja Shakespearja," je po Johnsonovih besedah vprašanje, ki ga je uporabil tudi v političnem svetu.

William Shakespeare se je 26. aprila 1564 rodil v kraju Stratford-upon-Avon v Veliki Britaniji v družini obrtnika, ki je bil pozneje tudi župan. V rojstnem mestu je obiskoval nižjo gimnazijo, pri 16 letih je šolanje prekinil. Dve leti pozneje se je poročil z osem let starejšo Anne Hathaway in imel z njo tri otroke. Kmalu po poroki se je preselil v London, kjer je postal igralec, izkazal se je tudi kot dramaturg in režiser. Pozneje je postal solastnik londonskih gledališč Globe in Backfriars.

Med njegovi najbolj znanimi deli so Sen kresne noči, Hamlet, Romeo in Julija, Julij Cezar, Othello, Kralj Lear, Macbeth in Zimska pravljica. Ustvaril je tudi 154 sonetov. Shakespearjevo življenje in delo sta zaviti v skrivnost, podatki se pogosto izključujejo. Nekateri dvomijo, da je avtor vseh svojih del, saj naj bi imel prebogat besedni zaklad za neizobraženega človeka.