Foto:
Foto:

Igralnice in rajanje za otroke so potekali do večera. Prva številka Cicibana je izšla 29. junija 1945 in vse od tedaj je revija razvijala raznoliko leposlovje in izvirne ilustracije, poudarja direktor Mladinske knjige (MK) Milan Matos. V okvir praznovanj 60. let Cicibana sodi tudi zbirka Zakladi otroštva, v kateri so zbrali deset priljubljenih slikanic MK-ja, ki jih dopolnjujejo izvirne ilustracije.

Zakladi otroštva
V tej zbirki, ki jo ureja Andrej Ilc, bodo izšle slikanice Sovica Oka Svetlane Makarovič z ilustracijami Gorazda Vahna, rezijanska ljudska Tri botre lisičice z ilustracijami Ančke Gošnik Godec, Kekec in Bedanec Josipa Vandota z ilustracijami Zvonka Čoha, slovenska ljudska Zlata ribica, ki jo je ilustriral Marjan Manček, slikanici Krojaček Hlaček (ilustracije Marlenke Stupica) in Piko Dinozaver (ilustracije Marjance Jemec Božič) Leopolda Suhodolčana, Mehurčki Otona Župančiča z ilustracijami Alenke Sottler, slikanica O goskici, ki se je učila peti Karla Hröcha z ilustracijami Jelke Reichmann, Žogica Nogica Jana Malika z ilustracijami Mojce Cerjak in Miškolin Josipa Ribičiča z ilustracijami in Jelke Reichmann.

Revijo Ciciban so do sedaj urejali Josip Ribičič, Albin Weingerl, Črtomir Šinkovec, Zima Vrščaj Holy, Branka Jurca, Leopold Suhodolčan, Jože Šmit, Božo Kos, Nataša Bucik in, trenutno, Slavica Remškar.

Tudi velika knjiga zgodb
Pri založbi Mladinska knjiga pa so v okviru praznovanj 60. obletnice izhajanja revije izdali tudi veliko knjigo zgodb Cicido, Ciciban, dober dan. V knjigi je zbranih 25 zgodb, ki so bile že objavljene v revijah Ciciban ali Cicido in so bile pri malih bralcih najbolj priljubljene. Delo pa spremljajo tudi zanimive barvne ilustracije.