Povest o ljubezni med ljubljanskim odvetnikom Janezom in kmečkim dekletom Meto v režiji Klemna Markovčiča interpretira igralec Željko Hrs. Začetku serije lahko prisluhnete danes ob 19.00 na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars.

Povest interpretira dramski igralec Željko Hrs. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Povest interpretira dramski igralec Željko Hrs. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Zvočnica, ki jo je ZKP RTV Slovenija izdal v sodelovanju z Radiem Slovenija – programom Ars, strukturno sledi tiskani izdaji Cankarjeve založbe iz leta 2002. Po prvem delu v radijskem etru bo v celoti predvajan tudi govor dr. Petra Čeferina s poglobljenimi razmisleki o Tavčarju in njegovem delu s slavnostne akademije ob Tavčarjevem letu. Z naslovom Slovenci, po Tavčarju se špeglajmo: slavnostna akademija ob 100. obletnici smrti je potekala 29. maja letos v Gorenji vasi. Režiser zvočnice Klemen Markovčič je govor v oddajo Odprta knjiga umestil tudi zato, da se ohranijo Čeferinovi razmisleki, ki nedvomno širijo perspektivo védenja o Tavčarju, njegovem delu, našem prostoru in nas samih.

Zvočnico sestavlja deset delov – vsak v povprečno traja nekaj manj kot 20 minut. Za radijsko različico je bila uporabljena glavna tema izvirne glasbe Urbana Kodra, ki je leta 1973 nastala za istoimenski televizijski film Matjaža Klopčiča. Za to glasbo so se odločili, ker je pri Slovencih ta tema tako rekoč že ponarodela. Zvočno knjigo so zasnovali dramski igralec Željko Hrs, režiser Klemen Markovčič, tonska mojstrica Sonja Strenar, fonetičarka Suzana Köstner in korektorica Emanuela Montanič Sekulović. Produkcija 3. programa Radia Slovenija – programa Ars in ZKP RTV Slovenija, avgust 2023.

Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Tavčar je povest Cvetje v jeseni napisal sredi prve svetovne vojne. "Vojni moriji ob ljubezenski zgodbi je postavil nasproti še podeželsko idilo. Tako kot že skoraj štiri desetletja prej v črticah v zbirki Med gorami je tudi tokrat izrazil nasprotje med pokvarjenim meščanskim in zdravim kmečkim življenjem, domača zemlja je nujna tudi za bujno razraščanje narodovih korenin. Misel o ljubezni, ki naj bi nam bila v pogubo, je v drugačnem okolju izpostavil že v knjigi V Zali. Pisateljeva sporočila so torej stalnica, a Cvetje v jeseni je le eno," je ob izdaji zvočnice zapisal urednik literarnih oddaj na Radiu Slovenija Vlado Motnikar.