Prvi je bil na vrsti Arsov forum, sledila je predstavitev zvočnih knjig RTV Slovenija, dogajanje pa je zvečer sklenil literarni večer s pogovorom.

Blaž Mazi se je z gosti pogovarjal na temo, ali Slovenci izdamo preveč knjig. Foto: MMC
Blaž Mazi se je z gosti pogovarjal na temo, ali Slovenci izdamo preveč knjig. Foto: MMC

Ali Slovenci izdamo preveč knjig?
Nataša Detič, Samo Rugelj, Andrej Blatnik in Miha Kovač so se v okviru Arsovega foruma spraševali , ali Slovenci izdamo preveč knjig. Pogovor je povezoval Blaž Mazi. Nemara poglavitna ugotovitev nedavno objavljene raziskave Knjiga in bralci VI pa je, da je po blagem upadanju v 90. letih minulega stoletja število nebralcev v Sloveniji znova naraslo, saj jih je trenutno toliko, kot jih je bilo leta 1979. To pomeni, da smo glede števila bralcev torej tam, kjer smo bili pred štirimi desetletji. Nekdaj profesionalno založništvo pa se vse bolj spreminja v prostočasno dejavnost. Slovenci tako izdamo toliko knjig kot Norvežani, a le dobra polovica prebere vsaj eno knjigo letno, še ugotavljajo raziskovalci.

Ali Slovenci izdamo preveč knjig?

Zvočne knjige zbirke Slovenski literarni klasiki in sodobniki
Popoldne so v okviru Arsove oddaje Izšlo je predstavili zvočne knjige Martin Krpan Frana Levstika, Erotika Ivana Cankarja in Jezero Tadeja Goloba, nastale v sodelovanju Arsa Radia Slovenija in ZKP RTV Slovenija –založbe kakovostnih programov, ki sta zasnovala zvočno zbirko Slovenski literarni klasiki in sodobniki.

Pri predstavitvi povesti, prepovedane pesniške zbirke in kriminalnega romana v obliki zvočnih knjig bodo sodelovali vodja založniške dejavnosti RTV Slovenija Mojca Menart, režiser Alen Jelen, glasbena dramaturgija Darja Hlavka Godina. Ob njih pa še igralec Branko Jordan, igralka in vokalistka Vesna Pernarčič ter kitarist Uroš Rakovec.

Zvočne knjige RTV SLO (Martin Krpan, Erotika, Jezero)
Zvočne knjige na Slovenskem knjižnem sejmu

Tantadruj ali grenko-sladka novela o srčnih norčkih
Zvečer se je odvil literarni večer in pogovor v okviru Arsovega domačega branja, posvečenega Cirilu Kosmaču in njegovemu Tantadruju. Gre za grenko-sladko novelo o srčnih norčkih, ki živijo v svojem svetu, nedojemljivi za norosti navadnega sveta, in se dotakne skoraj vsakega bralca. Vedno znova odpira vprašanja o strpnosti in drugačnosti, so zapisali organizatorji.

Literarni večer pripravlja Marjetka Krapež, na njem pa bodo sodelovali Domen Valič, Žan Koprivnik, Primož Pirnat, Eva Longyka Marušič, ob njih pa še violinist Matija Krečič in Boris Magdalenc s t. i. čarobnim bobnom – hangom. Sledil bo še pogovor Vlada Motnikarja z dijaki gimnazije Vič (Mark Korošec, Maj Kastelic, Magdalena Radovanović in Erik Contreras Mencinger), beseda bo seveda tekla o Tantadruju.

Ars na knjižnem sejmu