Foto:
Foto:
Neža Maurer sodi med priljubljene slovenske pesnice, ki jo poznajo stari in mladi.

Glavno dogajanje na svetovni dan poezije, ki ga je razglasila organizacija Unesco, je pri nas letos pripravilo Društvo slovenskih pisateljev (DSP), pestro pa bo tudi v KUD-u Franceta Prešerna. V Trnovem se je pesniški maraton začel ob 19.00, na Društvu slovenskih pisateljev pa je bilo pestro že vse od 10. ure, ko so odprli svoja vrata. Na recitalu v prostorih Društva so se zvrstili pesniki Neža Maurer, Milan Dekleva, Niko Grafenauer in Dane Zajc.

O poeziji ne samo govoriti
Ob dnevu poezije so DSP, društvo Bralna značka in Zavarovalnica Triglav obogatili tudi knjižnice osnovnih in srednjih šol. Vsaka šola je prejela izvod antologije ljubezenske poezije Vsaka ljubezen je pesem. O poeziji pa naj ne bi samo govorili, ampak jo tudi brali. DSP učencem razredne stopnje predlaga Hudo mravljico Branka Rudolfa, starejšim osnovnošolcem Mesta Ferija Lainščka, dijakom pa pesem Boža Voduška Nezadovoljni Narcis.

"Poezija odpira neskončne možnosti"
Letošnjo poslanico ob dnevu poezije je napisal generalni direktor Unesca Koičiro Matsura. Zanj poezija odpira neskončna prostranstva za razmislek in dialog o aktualnem svetu in njegovih možnostih.

Letošnji svetovni dan poezije je namenjen še posebej mladim, ki bi jim morali omogočiti, da se odprto in svobodno pogovajajo o različnosti, to pa jim omogočata prav poezija in ostalo leposlovje, meni Matsura, ki je opozoril še na eno vlogo, ki jo imata poezija in leposlovje nasploh: ne odlašata s priganjanjem oblasti.

Poezija lahko soustvarja mir
"Poezija je izraz pluralnosti sveta ter jezikov in prisluhniti ji moramo bolj kot kdaj koli prej, saj ponuja vznemirljiv razmislek o krhkosti znanja in kultur. Pesniki, bralci, založniki, prevajalci, učiteljstvo, ta dan je v prvi vrsti vaš. Unesco se pridružuje vašim dejavnostim v okviru odprtega dialoga o svetu. Zaradi vas lahko upam, da bo poezija vstopila v osrčje našega okolja in nato soustvarjala svet, poln miru in strpnosti," je zapisal generalni direktor organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo.