David Lynch v svojih filmih rad raziskuje neugledno drobovje ameriškega predmestnega življenja. Foto: AP
David Lynch v svojih filmih rad raziskuje neugledno drobovje ameriškega predmestnega življenja. Foto: AP
Bomo končno izvedeli, kaj je v Modrem žametu vdihaval Dennis Hopper?
David Lynch
Do zdaj ni svojega kultnega Eraserheada Lynch javno nikoli komentiral, češ da naj si ljudje film interpretirajo sami. Bo knjiga vendarle osvetlila njegovo razmišljanje o filmu? Foto: AP

"Veliko sranja je bilo napisanega o meni, v knjigah in na spletu," je Lynch zapisal v izjavo za javnost, ki jo je objavila založba Canongate, ki bo knjigo Life and Work (Življenje in delo) objavila v Veliki Britaniji. "Vse resnične informacije bi rad zbral na enem mestu, če bo kdo hotel kaj vedeti, bo odgovore našel tam. Tega se ne bi lotil z nikomer razen s Kristine; povezuje naju ogromno zgodovine in ona dojame."

Lyncheva soavtorica je režiserja izsledila in si intervju pri njem izprosila konec sedemdesetih let, ko "jo je Eraserhead vrgel na rit". Zdaj bi se rada poklonila mojstrovi "neizčrpni domišljiji", zaradi katere je njegovo delo "vse bolj kompleksno in čudovito".

Hibrid med biografijo in spomini
A pozor: Life and Work seveda ne bo nekaj tako plebejskega, kot je zgolj navadna avtobiografija. McKennova bo zgodbo sestavila okrog pogovorov s približno 90 ljudmi, ki se prištevajo v vrste Lynchevih sodelavcev, prijateljev in družinskih članov; portretiranec bo nato prispeval svoje vtise o prebranem in ob tem "razpredal o lastnem življenju". Ta dvojna struktura naj bi najbolje osvetlila "za celo življenje izjemne ustvarjalnosti", napoveduje založnik.

Kritiški ljubljenec (z izjemo Peščene sipine)
Leta 1946 rojeni David Lynch je najprej študiral likovno, na začetku sedemdesetih pa se je lotil filmske umetnosti. Srhljivo, nadrealistično podobje Eraserheada mu je v hipu prineslo kulten status, kritiški in komercialni uspeh pa je še nadgradil s Človekom slonom, ki je bil nominiran za osem oskarjev. Vse seveda ni šlo gladko: njegova adaptacija znanstvenofantastičnega romana Dune (Peščena sipina) je bil polomija, a se je Lynch kmalu vrnil na vrh z Modrim žametom, fascinantnim križancem med filmom noir in psihološko grozljivko. Nič manj antologijska ni serija Twin Peaks, v kateri se skrivnost začne razvijati z odkritjem trupla mladega dekleta, zavitega v prozorno plastiko. Njegov zadnji celovečerec je bilo Notranje kraljestvo (Inland Empire) iz leta 2006.

Lynch trenutno že snema tretjo serijo Twin Peaksa, katere premiera je bila z veliko pompa napovedana za leto 2017. To pomeni, da je ta hip "idealen trenutek, da se spomnimo poudarkov Lyncheve kariere", so zapisali pri Canongatu.

Pa to niti ne bo prvi Lynchev izlet v literarne vode: leta 2007 je izdal Catching the Big Fish, študijo o "meditaciji, zavesti in ustvarjalnosti", ki je bila do zdaj prevedena že v 26 jezikov. Knjiga se ukvarja s tehniko transcendentalne meditacije, s katero se Lynch ukvarja že vrsto let.