Shakespeare se je po nekaterih predvidevanjih rodil 23. aprila leta 1564, v Stratfordu ob reki Avon. Foto: Reuters
Shakespeare se je po nekaterih predvidevanjih rodil 23. aprila leta 1564, v Stratfordu ob reki Avon. Foto: Reuters

S sklada Shakespeare Birthplace Trust, zadolženim za pet Shakespearjevih domov, so sporočili, da se bo 1. avgusta odprl le eden od njih, piše britanski BBC.

Upajo na podporo v vrednosti 1,7 milijarde evrov
Sredstva za odprtje Shakespearove rojstne hiše je priskrbel Angleški umetnostni svet (Arts Council England) iz izrednega sklada. Ostali domovi, povezani z morda najbolj znanim dramatikom v zgodovini gledališča, bodo zaprti do leta 2021. V skladu tedaj upajo na gotovinsko podporo vladnega paketa, vrednega več kot 1,7 milijarde evrov.

Trenutno so v postopku prestrukturiranja 240 zaposlenih, so sporočili iz sklada. "Smo dobrodelna organizacija in moramo najti najboljši način porabe naših omejenih sredstev," je pojasnila Rachael O'Connor Boyd, direktorica oddelka za poslovni razvoj.

Pri skladu so letos pričakovali deset milijonov funtov, t. j. približno enajst milijonov evrov zaslužka. A jim je predpisano zaprtje posesti, trgovin in gostinskih prizorišč povzročilo izgubo, vredno 8,5 milijona funtov (okoli 9,3 milijona evrov).

Iz drame Hamlet Williama Shakespearja. Foto: Reuters
Iz drame Hamlet Williama Shakespearja. Foto: Reuters

Obiskovalci bodo morali vstopnice rezervirati na spletu, ob obisku hiše pa bodo obvezne zaščitne maske. Merili bodo čas vstopa. Igralci, ki običajno pozdravljajo obiskovalce, ne bodo navzoči ves čas.

"Četudi Shakespeara morda nimaš rad, je vedno nekaj novega o fantu iz skromne družine v Stratfordu, ki je najverjetneje postal najbolj znan pesnik in dramatik na svetu. Upravičeno smo lahko ponosni na to dediščino," je še dejala direktorica.

Igralec, režiser, dramaturg in dramski pisec
William Shakespeare naj bi se rodil 23. aprila leta 1564 (krščen je bil 26. aprila), umrl pa je prav ta dan 52 let kasneje, leta 1616.

Po selitvi v London je Shakespeare najprej delal v gledališču kot pomožni delavec, nato pa se je preživljal kot igralec, režiser, dramaturg in dramski pisec. Leta 1599 je zavzel eno vodilnih mest v gledališču Globe, ki je bilo najznamenitejše angleško gledališče v elizabetinski dobi. V tem obdobju je napisal 36 dram, ki predstavljajo vrh svetovne dramatike.