Gre za zlati prstan, ki ga je Oscar Wilde podaril sošolcu leta 1876, katerega vrednost je bila v tistem času ocenjena na 35.000 funtov (40.650 evrov). Skoraj dve desetletji ni bilo jasno, kje je ta prstan iz 18-karatnega zlata, oblikovan kot pas z zaponko. Špekuliralo se je tudi, da bi lahko bil že pretopljen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica "Indiana Jones sveta umetnosti" se je dokopal do pred 20 leti ukradene Picassove slike

Nizozemec Arthur Brand, ki se ga je zaradi že več uspešno rešenih primerov izginulih dragocenosti prijelo poimenovanje "Indiana Jones sveta umetnosti", je znova uporabil svoje povezave s podzemljem in se tako dokopal do ukradenega prstana.

Mark Blandford-Baker s kolidža Magdalene je dejal, da so "zelo veseli, da so dobili nazaj ukradeni predmet, ki je del zbirke, ki se nanaša na enega naših bolj znanih alumnov. /…/ Odpovedali smo se že upanju, da ga bomo znova videli," je dejal za AFP.

Ta majhna dragocenost je bila oziroma bo znova pomemben del velike zbirke tega kolidža, povezanih s tem slavnim irskim pisateljem. Wilde in Reginald Harding sta prstan med študijem v Oxfordu podarila svojemu sošolcu Williamu Wardu, na njem pa je v grščini vgravirano: "Dar ljubezni tistemu, ki si želi ljubezni". Na notranji strani pa ima še začetnice: "OF OF WW + RRH to WWW". Polno ime Oscarja Wilda se glasi namreč Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde.

Lepljivi prsti opitega nekdanjega čistilca
Prstan je iz zbirke ukradel nekdanji čistilec univerzitetnih prostorov Eamonn Andrews, ki je vdrl v kolidž, se napil z viskijem iz tamkajšnjega bara in nato poleg prstana ukradel še dve medalji, ki sicer nimata nobene zveze s slavnim književnikom. Kolidž je takrat ponudil 3.500 funtov nagrade za vrnitev prstana. Vlomilec pa je po prijetju dejal na sodišču, da ga je prodal preprodajalcu kovin za zgolj 150 funtov.

Oscar Wilde v mladih letih. Foto: Wikipedia
Oscar Wilde v mladih letih. Foto: Wikipedia

"V umetnostnem podzemlju so leta 2015 začele krožiti govorice, da se je pojavil viktorijanski prstan 'z nekim ruskim napisom'," je povedal Brand za AFP. "Vedel sem, da je bil prstan Oscarja Wilda ukraden s kolidža Magdalene v Oxfordu in da je na njem grški napis. To je lahko bil zgolj ta prstan," je še dejal Nizozemec, ki je nato začel poizvedovati o mestu njegovega nahajanja.

Povezal se je z londonskim trgovcem starin Williamom Veresom, poizvedovanje pa ju je privedlo do Georgea Crumpa, ki ga je Brand opisal kot "spodobnega moškega s poznavanjem londonskega kriminalnega podzemlja zaradi pokojnega strica, znanega igralniškega lastnika". Prek Crumpa je Brandu in Veresu uspelo izslediti prstan in se pogoditi o njegovi varni vrnitvi.

Skoraj dve desetletji izgubljeni prstan prijateljstva bo kolidžu znova predan "na majhni slovesnosti" 4. decembra, je za AFP dejal Blandford-Baker in dodal še, da so "Arthurju Brandu zelo hvaležni, da ga je našel in nam ga vrnil."

Arthur Brand je svojo objavo na Twitterju pospremil z Wildovim citatom:
Arthur Brand je svojo objavo na Twitterju pospremil z Wildovim citatom: "Navadne dragocenosti je mogoče ukrasti, pravih dragocenosti ne." Foto: EPA