Dimitrij Rupel. Foto: BoBo
Dimitrij Rupel. Foto: BoBo

Po razrešitvi Renate Zamida je vodenje agencije kot vršilec dolžnosti direktorja prevzel Sebastjan Eržen, ki pa naj bi se junija vrnil na ministrstvo za kulturo, je danes poročala TV Slovenija.

Dimitrij Rupel formalno še ni kandidiral za vodenje Javne agencije za knjigo, se pa za ta položaj resno zanima. "Kot vem, ni še nobenega sklepa o tem. Da bi morebiti kandidiral, to drži, z veseljem," je v današnji oddaji Radijski dnevnik povedal Rupel.

Kdo mu je ponudil mesto vodenja agencije, Rupel ni povedal. Bodo pa na njegovo odločitev vplivali nadaljnji pogovori. "Moram videti, kakšna bo zdaj situacija. Nekaj vem o knjigah, nisem pa strokovnjak za te urade, ki se s knjigami ukvarjajo pri nas," pravi.

Položaj ga zanima predvsem zaradi častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu, saj bi tam lahko, kot pravi, največ prispeval. "Treba je s tem poskrbeti za nekatere mednarodne povezave in tako naprej, se pogajati, da tako rečem, za slovenske interese tudi v tujini, česar sem vajen," je še dejal Rupel.

Novica je številne šokirala. Kot pravijo, je Dimitrij Rupel sicer napisal približno deset romanov. Vendar to še ne pomeni, da je kvalificiran za vodenje Javne agencije za knjigo. Izdajanje knjig je v času, ki ga zaznamuje splet z vsemi mediji, postalo izjemno zahtevno področje.

Tisti, ki bo v prihodnje vodil agencijo, potrebuje tudi dolgoletne izkušnje v mednarodnem založniškem okolju in razumevanje sodobnih birokratskih mehanizmov izdajanja knjig.