Letos bo Noč knjigarn zaradi epidemije koronavirusa potekala v okrnjeni obliki in z upoštevanjem priporočil NIJZ-ja. Foto: AP
Letos bo Noč knjigarn zaradi epidemije koronavirusa potekala v okrnjeni obliki in z upoštevanjem priporočil NIJZ-ja. Foto: AP

Namen projekta, ki pod okriljem Društva slovenskih založnikov poteka že od leta 2014, je spodbujati zanimanje za branje in kupovanje knjig ter kakovostno druženje s kulturnimi ustvarjalci, založniki in knjigarji.

V Ljubljani pri projektu med drugim sodeluje založba Sanje, ki bo v Hiši sanjajočih knjig ob 19.00 pripravila pogovor z naslovom Noč na Zemlji: Boj za zaščito našega okolja, na katerem bodo sodelovali Uroš Macerl, Primož Siter, Cvetka Poprask in Rok Zavrtanik. Beletrina pa pred svojo knjigarno v lokalu LP ob 18.00 načrtuje pogovor o knjigi Snežane Brumec Eden izmed nas z Markom Goljo.

V obdobju zaprtih knjigarn pomladi se je sicer močno povečala spletna prodaja knjig, kar pa vseeno ni moglo  nadomestiti izpada klasične prodaje v zidanih knjigarnah. Foto: Noč knjigarn
V obdobju zaprtih knjigarn pomladi se je sicer močno povečala spletna prodaja knjig, kar pa vseeno ni moglo nadomestiti izpada klasične prodaje v zidanih knjigarnah. Foto: Noč knjigarn

V Konzorciju dražijo izvirne ilustracije
Mladinska knjiga v knjigarni Konzorcij ob 17.00 napoveduje t. i. Otroški abonma – zabavo ob slikanici Obisk, ki mu bo uro pozneje sledila dražba slovenskih ilustracij z Matjažem Javšnikom. Gostili bodo tudi Alenko Kesar, ki bo podpisovala svojo pravkar izdano knjigo Druga žena, in pisateljico Tanjo Tuma, ki bo svetovala na oddelku leposlovja.

Pestro dogajanje pa se obeta tudi po drugih mestih. V Mestni knjigarni Maribor ob 18.00 pripravljajo pogovor z letošnjo prejemnico kresnika Veroniko Simoniti, v Mestni knjigarni Celje pa ob isti uri pogovor z Igorjem Rozmanom in Alenko Planinc Rozman o knjigi Srce bije v dvojini.

V celjski Knjigarni Antika bo uro pozneje Bori Zupančič razstavil novo zbirko del projekta Podobe iz bukve časohipne. Sledil bo pogovor z avtorjem o knjižni ilustraciji. Na ogled bo priložnostna razstava plakatov in vabil ob 25-letnici delovanja antikvariata in knjigarne.

V Kopru pa bodo v knjigarni Libris ob 19.00 predstavili knjigo Tajna organizacija Borba, ki je izšla pri Založništvu tržaškega tiska ob 90. obletnici usmrtitve bazoviških junakov. Na predstavitvi bodo sodelovali zamejski avtor Milan Pahor, urednik Štefan Čok in urednica založbe ZTT Martina Kafol.