Na sejmu, ki ga prirejajo Kulturno-umetniško društvo Krka, Knjižnica Mirana Jarca in mestna knjigarna Mladinske knjige, v pritličnih prostorih Krkine upravne stavbe predstavljajo slovensko letno knjižno bero. Program prinaša tudi pogovore in srečanje najmlajših literatov.

Dolenjski knjižni sejem so prvič priredili leta 1978. (Slika je simbolična.) Foto: BoBo/Borut Živulović
Dolenjski knjižni sejem so prvič priredili leta 1978. (Slika je simbolična.) Foto: BoBo/Borut Živulović

Na slavnostnem odprtju so gostili pisatelja in režiserja Nejca Gazvodo, ilustratorko Majo Kastelic in zdravnika ter pisatelja Davida Zupančiča, pogovarjali pa so se "o dvojini področij".
V sredo ob 19. uri bodo ob ilustracijah Hinka Smrekarja, ki jih je leta 1917 izdelal za Levstikovo povest Martin Krpan z Vrha, izvirnike pa v svoji posebni zbirki hrani novomeška Knjižnica Mirana Jarca, pripravili pogovor z literarno zgodovinarko Mileno Milevo Blažić, ilustratorjem Cirilom Horjakom in knjižničarko omenjene knjižnice Matejo Kambič.

V četrtek opoldne bodo nadaljevali s knjižnimi POPslasticami in z igralcem Miho Brajnikom. Ob 17. uri pa bo sledilo območno srečanje najmlajših literatov osnovnih šol V majhnem plašču besed z mladinsko pisateljico Davorko Štefanec.

Vrata sejma bodo vsak dan odprta med 7. in 19. uro ter v petek do 16. ure. Vendar organizatorji opozarjajo, da se morajo večje skupine za obisk naročiti.

Zgodovina Dolenjskega knjižnega sejma sega v leto 1978. Zasnovali so ga kot pregled knjig, ki so izšle v preteklem letu dni, razstavno-sejemski prostor pa so spremenili v prostor sestajanja in spremljevalnih dogodkov. Do zdaj so ga obiskali "številni ključni avtorji slovenske književnosti, jezika, misli in knjige", poudarjajo organizatorji.

Obisk sejma bo mogoč vsak dan med 7. in 19. uro ter v petek do 16. ure. Foto: Radio Maribor/Pexles
Obisk sejma bo mogoč vsak dan med 7. in 19. uro ter v petek do 16. ure. Foto: Radio Maribor/Pexles

Postal je knjižni sejem z najdaljšo neprekinjeno tradicijo v Sloveniji. Z Dolenjskim knjižnim sejmom želijo tudi poudarjati pomen branja in znanja, je ob začetku dejal predsednik Kulturno umetniškega društva Krka Mitja Pelko.