Hemingway je že od malega oboževal lov, ribolov, bikoborbe in različne športe, od boksa in bejzbola do ameriškega nogometa. Udeležil se je več lovskih safarijev v Afriki, na zadnjem leta 1953 v Keniji pa je bil udeležen v hudi letalski nesreči, zaradi katere se pozneje ni mogel udeležiti podelitve Nobelove nagrade v Stockholmu. Foto: Knjižnica John F. Kennedy
Hemingway je že od malega oboževal lov, ribolov, bikoborbe in različne športe, od boksa in bejzbola do ameriškega nogometa. Udeležil se je več lovskih safarijev v Afriki, na zadnjem leta 1953 v Keniji pa je bil udeležen v hudi letalski nesreči, zaradi katere se pozneje ni mogel udeležiti podelitve Nobelove nagrade v Stockholmu. Foto: Knjižnica John F. Kennedy
Ernest Hemingway
Ernest Hemingway je na Kubi napisal nekaj svojih največjih romanov, kar okoli 3.000 dokumentov o njegovem delu in življenju na Kubi pa je v Havani ostalo do danes. Foto: J. F. Kennedy - Presidential Library and Museum
Ernest Hemingway
Po II. svetovni vojni je vse do leta 1960 živel na Kubi. Dobro se je razumel s Fidelom Castrom in ga podprl v boju za oblast. Na Kubi je pisatelj užival mirno življenje, ribaril in redno obiskoval svoja najljubša bara La Bodeguita del Medio in La Floridita v Havani, kjer so mu v najljubšem kotičku postavili celo kip.

Zgodba, dolga 2100 besed, se dogaja v pariškem hotelu Ritz v času, ko so zavezniški vojaki osvobodili Pariz izpod nacistične prevlade avgusta leta 1944.

Avtobiografske prvine
Njen protagonist je ameriški pisatelj Robert, ki ga vojaki v zgodbi naslavljajo s Papa, kar je bil sicer tudi Hemingwayev vzdevek. O avtobiografskosti zgodbe naj bi pričala tudi izbira pisatelju ljubega hotela Ritz oziroma samega Pariza kot kraja dogajanja.

Predstavniki revije The Strand Magazine so se na Hemingwayeve dediče s prošnjo za objavo zgodbe obrnili pred dobrim letom. Po besedah poznavalca pisateljevega dela Kirka Curnutta zgodba vključuje vse ključne elemente, ki jih bralci občudujejo v Hemingwayevem pisanju, hkrati pa ujame pomen Pariza v tistem času.

"Vojna je seveda v ospredju, med drugim pa se skozi zgodbo slikajo razmisleki o etičnosti pisanja oziroma o tem, ali slava lahko vpliva na avtorjevo zavezo k resnici," je pojasnil.

15-stranski rokopis v Hemingwayevi zbirki
Zgodba je objavljena prvič po dobrih 60 letih od nastanka, a poznavalcem Hemingwayevega dela ni neznana. Njen 15-stranski rokopis je že desetletja shranjen v Hemingwayevi zbirki knjižnice in muzeja Johna F. Kennedyja v Bostonu.

Pisatelj, ki je leta 1961 storil samomor, je za sabo pustil številna neobjavljena dela. Navdih za aktualno objavljeno zgodbo iz leta 1956 je dobil, ko je med drugo svetovno vojno delal kot vojni dopisnik. O tem času je napisal pet kratkih zgodb, svojemu založniku pa je dejal, da jih lahko v najslabšem primeru objavi tudi po njegovi smrti. Do danes je bila objavljena samo ena, naslovljena Black Ass at the Crossroads.

Prelomni dogodki 20. stoletja
Hemingway je s svojim skoraj novinarskim slogom opisoval prelomne dogodke 20. stoletja, velike zgodovinske prevrate, obe svetovni vojni, špansko državljansko vojno in gospodarsko krizo.

Najširšemu bralstvu je znan po noveli Starec in morje, njegova znana dela pa so še Pariz - premični praznik, Resnično ob prvem svitu, Med lovom in vojno, Zbogom, orožje! in Zeleni griči Afrike.

Nobelova nagrada za književnost
Ernest Miller Hemingway se je rodil 21. julija 1899 v Oak Parku, predmestju Chicaga, v ameriški zvezni državi Illinois. Njegov oče Clarence Edmonds je bil podeželski zdravnik, mama Grace Hall Hemingway pa nekdanja operna pevka.

Že v času svojega življenja je veljal za enega najbolj priznanih ameriških pisateljev, ki je s svojimi deli vplival tako na sodobnike kot naslednike. Kot literarni zgled so ga med drugim omenjali J. D. Salinger, Hunter S. Thompson, ameriški bitniki in Bret Easton Ellis. Za svoj opus je leta 1954 prejel Nobelovo nagrado za književnost.