Slovenski pisatelj Drago Jančar je bil leta 1999 med podpisniki izjave, ki je spodbujala kulturno izmenjavo med državami nekdanje Jugoslavije. Foto: BoBo
Slovenski pisatelj Drago Jančar je bil leta 1999 med podpisniki izjave, ki je spodbujala kulturno izmenjavo med državami nekdanje Jugoslavije. Foto: BoBo

Žirija je Draga Jančarja opisala kot avtorja, ki izstopa zaradi svojega izjemnega občutka za sodobno pripovedništvo in literarne moči, s katero ustvarja izvirne zgodbe v slovenskem literarnem prostoru in na Balkanu.

Kot so sporočili iz založbe Beletrina, je žirija v utemeljitvi zapisala, da je Jančar pisatelj, dramatik in esejist, ki ima izjemen vpliv tako v literarnem svetu kot tudi na bralce. Njegova dela so prava mojstrovina, njegovi romani, eseji in kratke zgodbe pa so prevedeni v 33 jezikov in objavljeni v Evropi, Aziji in ZDA.

"Gre za avtorja z izostrenim čutom za sodobno pripovedništvo, ki s pisateljsko močjo slika izvirne strani slovenske in balkanske proze. Njegova prozna dela izstopajo kot močan potencial pri razkrivanju novih strategij in možnosti proznega pisanja," so v utemeljitvi še poudarili člani žirije.

Jančar: "Nagrade se nabirajo, a ta mi je posebej pri srcu"
"Če človek toliko let piše, se naberejo tudi kakšne nagrade. A ta je drugačna. To priznanje mi je še posebej pri srcu, ker je z balkanskim delom Evrope v dobrem in slabem povezan velik del mojega življenja. In posebej pri srcu mi je tudi Makedonija, kjer imam nekaj prijateljev, kjer je v zadnjem času izšlo nekaj mojih romanov in kjer so nekoč pripravili sijajno uprizoritev moje drame Veliki briljantni valček,"
je ob prejemu nagrade povedal Jančar.

Festival Pro-za Balkan vsako leto združi avtorje in literaturo z Balkana ter drugih delov sveta. Po poročanju časopisa Sloboden pečat so bili letošnji gostje še Vladimir Levčev iz Bolgarije, Tarik Tufan iz Turčije, Danica Vukičević in Renato Baretić iz Srbije, Slobodan Šijan iz Hrvaške in Snežana Mladenovska Angjelkov iz Severne Makedonije. Jančar je prvi Slovenec, ki je prejel to festivalsko nagrado, so še zapisali pri Beletrini.