Jančar bo na festivalu predstavljal novi natis nemške izdaje svojega romana Severni sij. Foto: BoBo
Jančar bo na festivalu predstavljal novi natis nemške izdaje svojega romana Severni sij. Foto: BoBo
Festival bo tudi letos priložnost za predstavitev številnih novitet nemških avtorjev in novih prevodov v nemščino, gostujoči avtorji pa bodo poleg branj na dogodkih spregovorili o političnih in družbenih razmerah ter položaju kulture v svojih domovinah. Med vidnejšimi gosti je kitajski umetnik Aj Vejvej, ki bo berlinskemu občinstvu predstavil svoj dokumentarni film Human Flow o svetovnih migracijskih gibanjih, o tej temi pa bo potekal tudi pogovor. Foto: Reuters

Program bo zaznamovalo pet tematskih sklopov – dekolonizacija besed, narava, umetnost kuhanja, droge in evolucija kulture.

Festival bo znova gostila ustanova Haus der Berliner Festspiele, dogodki pa bodo še na drugih lokacijah po mestu. Tudi letos bo festival priložnost za predstavitev številnih novitet nemških avtorjev in novih prevodov v nemščino, gostujoči avtorji pa bodo poleg branj na dogodkih spregovorili o političnem in družbenem položaju ter položaju kulture v svojih domovinah.

Kitajski oporečniški umetnik Aj Vejvej bo v Berlinu predstavil svoj dokumentarni film Human Flow o svetovnih migracijskih gibanjih, o tej temi pa bo potekal tudi pogovor.

Slovenski pisatelj Drago Jančar bo na festivalu od 12. do 14. septembra. Predstavljal bo novi natis nemške izdaje svojega romana Severni sij. Jančar, ki je 23. junija na Rožniku za svoj enajsti roman In ljubezen tudi prejel že četrto nagrado kresnik, ki jo časopisna hiša Delo podeljuje za najboljši slovenski roman preteklega leta, je na berlinskem festivalu že sodeloval leta 2015.

Tematski sklop Dekolonizacija besed bo povezal branja in razprave in se bo po navedbah organizatorjev osredotočil na teme, kot so kolonializem, neokolonializem in dekolonizacija.

Nazaj k naravi
Teme, kot so narava, ekologija in medsebojna odvisnost ljudi in okolja, po besedah organizatorjev dobivajo vse pomembnejše mesto v sodobni literaturi. Izhajajoč iz opažanj, da imajo tudi v sodobni nemški kulturi teme, povezane z naravo, vedno pomembnejšo vlogo, so tako zasnovali skop, posvečen naravi, ki bo prav tako ponudil branja in pogovore v sekciji Znanost in humanistične vede.

Sklop Umetnost kuhanja bo posvečen literaturi, ki se ukvarja s temami kuhanja in prehranjevanja tako v znanstvenem kot tudi političnem in kulturnem kontekstu. Na dogodkih bodo sodelujoči predstavljali recepte in razpravljali o sodobnih trendih, pa tudi o prehranjevalnih navadah v različnih državah.

Droge bodo obravnavali v festivalski sekciji Refleksije, tematski sklop Evolucija kulture pa bo mesto našel v sekciji Znanost in humanistične vede, v kateri bodo na predstavitvah publikacij in razpravah sodelovali mednarodno priznani strokovnjaki.

Sekcija Spomin, govor se bo letos osredotočila na avtorje, kot so Lucia Berlin, Bruce Chatwin, Witold Gombrowicz, Marcel Proust in Dylan Thomas, so v sporočilu za javnost še zapisali organizatorji festivala.