Kot avtor prvih tiskanih knjig v domačem jeziku, Katekizma in Abecednika, velja Trubar (1508–1586) za utemeljitelja knjižne slovenščine. Foto: BoBo
Kot avtor prvih tiskanih knjig v domačem jeziku, Katekizma in Abecednika, velja Trubar (1508–1586) za utemeljitelja knjižne slovenščine. Foto: BoBo

Danes je dan Primoža Trubarja, ki je od leta 2010 državni praznik in katerega pobudnik je pisatelj Boris Pahor. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva.

Sorodna novica Prepovedane knjige na Slovenskem in kako so kljub cenzuri dosegle svoje bralce

Leta 1550 je Trubar izdal Katekizem, prvo tiskano knjigo v slovenščini in nas prvič v zgodovini poimenoval Slovenci. "Smo v zelo podobnem času, kot je bil Primož Trubar. To je bil prelomen čas za Evropo in tudi zdaj je. In bil je prelomen čas za jezike. Če ne bi imeli Trubarja, človeka, ki je bil samozavesten in ki je zmogel zelo zahtevno delo – pretvorbo govorice v pisavo – potem nas tudi danes ne bi bilo", je za Radio Slovenija povedal Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev.

"Našemu jeziku je v digitalnem okolju treba namenjati še dodatno pozornost"
"Spominjamo se ga predvsem kot utemeljitelja slovenske reformacije in očeta slovenske pisane besede. A njegovega delovanja v tistem zgodovinskem okolju ne moremo strniti le na področji verskega in jezikovnega delovanja. V najširšem smislu bi lahko njegove misli, ki so bile pogosto zapisane v pridigah, umestili tudi v takratne tokove filozofije in iskanja družbene pravičnosti," je v govoru včeraj poudarila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

"V duhu skromnosti protestantizma je Trubar nakazal, da je slovenski knjižni jezik jezik vseh bralcev. Jezik, ki ne poglablja razslojevanja, temveč prinaša družbeno enakopravnost," pa je dejala Sara Žibrat, predsednica Odbora za kulturo. "Danes Republika Slovenija z močnim javnim šolstvom zagotavlja brezplačno opismenjevanje vseh svojih prebivalcev. Slovenska beseda je doma v javnih zavodih, organih in ustanovah, slovenska knjiga je dostopna v javnih knjižnicah in arhivih. Vendar pa je našemu knjižnemu jeziku in knjigi v sodobnem digitalnem okolju treba namenjati še dodatno pozornost – tako doma kot tudi znotraj širše družine evropskih narodov."

"Trubarjeve pridige in zapisi kažejo, da je bil zelo izobražen. Poznal je Lutrove nauke in teze, a jim ni slepo sledil, saj se ni strinjal z obtoževanjem tistih, ki so kupovali odpustke. Dobro je vedel, da so razlogi za takšna ravnanja ljudi predvsem v njihovi neukosti," je v govoru dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Trubarjev duh bodo oživljali literarne nagrajenke in nagrajenci na Rašici
Na Trubarjevi domačiji na Rašici pri Velikih Laščah pa Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju s Trubarjevo domačijo, Občino Velike Lašče in Programom Ars pripravlja literarni večer Trubarjev dan Dom v jeziku 2024. Na tradicionalnem literarnem večeru DSP na Slovenski pisateljski poti se bodo ob 18. uri predstavili prejemniki in prejemnice različnih literarnih nagrad: Ajda Bračič (nagrada Maruše Krese in kritiško sito), Miriam Drev (Veronikina nagrada), Blaž Božič (Jenkova nagrada), Jernej Županič (Sovretova nagrada), Andrej Predin (desetnica) in Ksenija Šešerko (Mentorjev feferon). Prireditev bo neposredno prenašal 3. program Radia Slovenija – Program Ars. Literarnemu večeru bo sledilo odprtje 42. likovne razstave Trubarjevi kraji, ki jo letos posvečajo dediščini Toneta Kralja.

Sorodna novica Nasvet za izlet - Trubarjeva domačija in Velike Lašče

Trubarjev dan bodo proslavili tudi v več drugih slovenskih mestih
V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri bo na ogled Trubarjeva prva tiskana knjiga v slovenščini in prikaz tiskanja na tiskarskem stroju. Ob pomoči izučenega ročnega stavca Borisa Gerbca si bodo obiskovalci lahko na tiskarskem stroju natisnili spominski odtis. Univerzitetna knjižnica Maribor in Zveza kulturnih društev pa v Glazerjevi dvorani v okviru cikla Spominjanja o Trubarju organizirata predavanje, na katerem bo spregovoril njegov veliki poznavalec Jože Rajhman. V zamejstvu so se Trubarju že poklonili v Sovodnjah ob Soči, kjer so v četrtek pri doprsnem kipu Primoža Trubarja v Rubijah pripravili krajšo slovesnost.

Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

8. junij je državni praznik, dan Primoža Trubarja