Arundhati Roy je po leposlovnem prvencu izdala celo vrsto neleposlovnih del, v katerih je obravnavala vse, od ameriške invazije Iraka do indijskih jedrskih poskusov. Foto: AP
Arundhati Roy je po leposlovnem prvencu izdala celo vrsto neleposlovnih del, v katerih je obravnavala vse, od ameriške invazije Iraka do indijskih jedrskih poskusov. Foto: AP
Arundhati Roy: Bog majhnih stvari
V prvem romanu Bog majhnih stvari, ki je izšel leta 1997, je opisala zgodbo o materi in njenih dvojčkih, ki ju razdruži in čez mnogo let znova združi usoda. Foto: Prešernova družba

Ena najbolj znanih indijskih pisateljic Arundhati Roy je napovedala, da bo prihodnje leto izdala svoj drugi roman z naslovom The Ministry Of Utmost Happiness. Ta bo izšel 20 let po prvencu Bog majhnih stvari, ki je dosegljiv je tudi v slovenščini, v prevodu Miriam Drev.

"Vesela sem, da lahko sporočim, da so nore duše (in celo hudobne) v The Ministry Of Utmost Happiness našle pot v svet in da sem našla založnika," je povedala pisateljica. Njen literarni agent David Godwin pa je k temu dodal še: "Samo Arundhati bi lahko napisala ta roman. Popolnoma izviren. Nastajal je 20 let. In bil je vreden čakanja."

Štiriinpetdesetletna pisateljica, ki je tudi aktivistka in je izrazito kritična do vlade, je objavila več neliterarnih del, med drugim o času, ki ga je preživela v indijski džungli.

Leta 2010 so jo aretirali zaradi izjave, s katero je izpodbijala, da ima Indija pravico vladati pokrajini Kašmir. Pisateljica, ki je s svojim razmišljanjem razdelila javnost, je kritična tudi do ZDA kot svetovnega imperija, ker naj bi nastal z nasiljem, prav tako je kritična do zahodnih multinacionalk in obsoja dejanja kapitalizma.

Opresivni standardi indijske lepote
Nedavno je bila na naslovnici revije Elle. Povedala je, da želi razbiti mit o indijski lepoti. "Sem temnopolta ženska. Kot večina od nas. Devetdeset odstotkov nas je takih. Ta obsedenost, da imajo Indijci belo kožo in ravne lase, se mi gabi," je povedala za revijo.

Bog majhnih stvari je zgodba o družinski tragediji v 60. letih. V ospredju sta Rahel in Estha, dvojajčna dvojčka, ki sta odraščala v indijskem mestecu Ayemenem, dokler ju ni ločila tragična nesreča. Rahel je ostala pri mami, Estha pri očetu.

23 let pozneje se Estha gluh vrne v svojo domovino, kar je povod za Rahelino vrnitev in obisk družine. V zgodbi se prepletajo tudi politični in kulturni vidik Indije, odpravljeni kastni sistem, ki pa je v glavah ljudi še vedno prisoten, prepovedana dejanja in brisanje mej med dovoljenim in nedovoljenim.