Oblikovalca Aljaž Vesel in Anja Debello, avtor knjige Simon Chang in Barbara Čeferin, ustanoviteljica Galerije Fotografija, v založništvu katere je izšla nagrajena knjiga. Foto: Slovenski knjižni sejem
Oblikovalca Aljaž Vesel in Anja Debello, avtor knjige Simon Chang in Barbara Čeferin, ustanoviteljica Galerije Fotografija, v založništvu katere je izšla nagrajena knjiga. Foto: Slovenski knjižni sejem

Knjiga Pastirji in klavnica (Shepherds and the Slaughterhouse) vključuje eseje Simona Changa v slovenščini in angleščini. Leta 1978 v Tajvanu rojeni dokumentarni fotograf že mnoga leta živi v Evropi, leta 2010 pa se je ustalil v Ljubljani.

Pogovor z ustvarjalci nagrajene knjige

26. novembra ob 14. uri se bo na Pisateljskem odru Slovenskega knjižnega sejma odvil pogovor z ustvarjalci knjige Pastirji in klavnica (Simon Chang, Anja Delbello in Aljaž Vesel), ki ga bo moderiral Erik Valenčič.

Sorodna novica Simon Chang: "V primerjavi s psihiatrično bolnišnico se bitke v klavnici hitro končajo"

Za oblikovanje nagrajena knjiga je izšla v založništvu ljubljanske Galerije Fotografija. Knjigo je natisnila tiskarna Medium iz Žirovnice, knjigotisk na naslovnici je delo tipoRenesanse, vezava pa knjigoveštva Maruji. Njeno izdajo je finančno podprlo ministrstvo za kulturo republike Kitajske (Tajvan). Že v preteklosti večkratno nagrajena oblikovalca Anja Delbello in Aljaž Vesel ustvarjata pod okriljem Studia AA. Pri oblikovanju je sodeloval tudi David Molina Gadea.

Foto: Matjaž Rušt in Katja Goljat
Foto: Matjaž Rušt in Katja Goljat

Skrite rane kurdskega naroda, kot so se razodele na dveh lokacijah
Avtonomna regija Kurdistan, ki se razteza na obmejnih področjih Turčije, Sirije, Iraka in Irana, je čez leta sicer pogosto deležna novinarskega poročanja, a Simona Changa so bolj zanimale manj očitne skrite rane naroda, kot so se mu pokazale na dveh krajih, ki sta del vsakdanjega življenja tamkajšnjih prebivalcev, a sta od oči javnosti vseeno oddaljena in tako ali drugače odmaknjena.

Med dvema obiskoma severnega Iraka (leta 2018 in leta 2019) sta ga namreč pritegnila bolnišnica Hawler, psihiatrična bolnišnica v Erbilu, drugi pa klavnica Duhok v semelskih gorah. Svoja tamkajšnja srečanja je dokumentiral s fotografijami in v obliki esejev, s čimer je bralcu omogočil potopitev v zgodbe o kurdskem ljudstvu in da vsaj za trenutek ugleda njihova neverjetna življenja, so še zapisali pri Galeriji Fotografija.

Fotocona na Slovenskem knjižnem sejmu
Knjigarna Galerije Fotografija od leta 2018 v okviru Slovenskega knjižnega sejma vodi program Fotocona, namenjen fotoknjigi. Tam so na voljo knjižne izdaje slovenskih in mednarodnih avtorjev in založb, ki svoj program namenjajo izdajanju fotoknjig. Organizirani so tudi pogovori z ustvarjalci in predstavitve aktualne produkcije.