Eva Illouz je sociologinja, predava na hebrejski univerzi v Jeruzalemu, v svojem delu pa predvsem proučuje čustva in vpliv kapitalizma in potrošniške družbe nanje. Pred petkovim velikim odprtjem festivala Fabula bo spregovorila o tem, kaj je ljubezen v času kapitalizma. Foto: Festival Fabula
Eva Illouz je sociologinja, predava na hebrejski univerzi v Jeruzalemu, v svojem delu pa predvsem proučuje čustva in vpliv kapitalizma in potrošniške družbe nanje. Pred petkovim velikim odprtjem festivala Fabula bo spregovorila o tem, kaj je ljubezen v času kapitalizma. Foto: Festival Fabula

Na predavanju v v Cankarjevem domu (karte zanj so že pošle, kot tudi za več drugih dogodkov letošnjega festivala), je izraelska sociologinja spregovorila tudi o tem, zakaj ljubezen boli. Eva Illouz trenutno predava na Princetonu v ZDA. Podpisala je več odmevnih knjig, v vseh pa na prvo mesto postavlja čustvenost. V slovenščini je dostopno le delo Hladne intimnosti, ki je leta 2010 izšla pri založbi Krtina. V delu avtorica med drugim opozarja, da ima posebno mesto v odnosih danes medmrežje, ki nam po eni strani ustvarja neskončne možnosti, po drugi pa nas čustveno in telesno izprazni.

Nocoj tudi v Osmem dnevu:

Eva Illouz bo tudi gostja v nocojšnji oddaji Osmi dan.

V tej bodo predstavili še italijanskega pionirja oblikovanja plakatov Leopolda Metlicowitza, kanadsko-argentinskega pisatelja Alberta Manguela, nemškega virtuoza in fenomena na klavirju Martina Kohlstedta in kako so se prejšnji teden v Velenju na kreativni jazz kliniki mojstrili džezisti. Oddajo lahko ujamete nocoj ob 23.05 na 1. programu TV Slovenija.

Skladno s festivalskim fokusom Zidovi med nami bo sociologinja spregovorila o čustvenih preprekah. V soboto, po petkovem velikem odprtju festivala z rusko pisateljico Tatjano Tolstoj, bo pisatelj in pesnik Fiston Mwanza Mujila odstiral pogled na življenje v Demokratični republiki Kongo, od koder prihaja. Dogodek na Vodnikovi domačiji bo po besedah umetniške direktorice festivala Mance G. Renko eden bolj eksperimentalnih letošnje Fabule.

Fiston Mwanza Mujila je Slovenijo pred leti obiskal že kot gost festivala Dnevi poezije in vina, tokrat pa sovpada njegov postanek z lanskim izidom romana Tramvaj 83 (Modrijan). Ta velja za enega najbolj slavljenih eksperimentalnih romanov zadnjih let. Literatura bo na Vodnikovi domačiji zavzela malce bolj divjo obliko, saj bo skupaj z avtorjem nastopila kontroverzna ljubljanska trap zasedba Smrt boga in otrok. Kot napovedujejo organizatorji, ne bo zgolj branje, ki mu bo sledil koncert, ampak skupni performans avtorja in glasbene zasedbe.

V sredo je v sklopu Fabule pred Fabulo nastopil argentinsko-kanadski intelektualec Alberto Manguel. Foto: Matej Pušnik/Fabula
V sredo je v sklopu Fabule pred Fabulo nastopil argentinsko-kanadski intelektualec Alberto Manguel. Foto: Matej Pušnik/Fabula

Festival prinaša tudi filmske projekcije, ki bodo prav tako povezane s temo takšnih ali drugačnih zidov. V nedeljo bo na sporedu film Tranzit, na ogled že na zadnjem Liffu, v katerem je nemški režiser Christian Petzold aktualiziral roman Anne Seghers o političnem beguncu, ki želi v ZDA. V torek bo na ogled film Adam in Evelyn režiserja Andreasa Goldsteina, posnet po istoimenskem romanu nemškega pisatelja in osrednjega festivalskega gosta Inga Schulzeja. Tretji film, ki ga je za festival izbral Simon Popek, pa je Izumrtje portugalske režiserke Salome Lamas, ki govori o Pridnestrski republiki, državi, ki se razglaša za edino legitimno naslednico Sovjetske zveze. Predvajali ga bodo prihodnji petek.

Sorodna novica Tatjana Tolstoj: Tuja lepota

O zidovih bodo razmišljali tudi na dveh okroglih mizah. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo v torek tamkajšnja direktorica Kaja Širok, Schulze ter strokovnjaka iz Berlina in Sarajeva Axel Klausmeier in Nicolas Moll razpravljali o padcu berlinskega zidu. Dogodek z naslovom Izza zidov v podobni zasedbi bo dan pozneje tudi v Novi Gorici, s čimer se festival delno širi iz Ljubljane. V Narodni in univerzitetni knjižnici (Nuk) pa bo prihodnji četrtek pogovor ob nekaterih predstavnikih oblasti o tem, zakaj še nimamo zidov Nuka 2.

Medtem ko bo pet osrednjih gostov nastopilo v Cankarjevem domu, bosta madžarska pisateljica Edina Szvoren in grški pisatelj Makis Citas, katerih dela so prav tako izšla pri Beletrini, prihodnji četrtek in petek nastopila v Ballasijevem inštitutu ter v Hiši EU-ja. Osrednji program bo pospremil otroški program. Na Vodnikovi domačiji bodo o zidovih to nedeljo pripovedovali v navezavi na roman Astrid Lindgren Ronja, razbojniška hči.

Eva Ilouz o ljubezni v neoliberalizmu in digitalnem času
Fabula pred Fabulo z Albertom Manguelom