Nove prostore knjižnice so uradno odprli v petek. Foto: Feiglova knjižnica
Nove prostore knjižnice so uradno odprli v petek. Foto: Feiglova knjižnica

Trak pred novimi prostori so prerezali predsednica Narodne in študijske knjižnice Mariza Skerk, goriški župan Rodolfo Ziberna in novogoriški Klemen Miklavič. Prostore je zasnoval arhitekt Dimitri Waltritsch, posebno pozornost pa so namenili otroškemu kotičku.

Večanje vidnosti slovenstva v središču Gorice
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, ki se je udeležila odprtja, je v nagovoru poudarila, da je oživljanje dejavnosti na tem mestu izrednega pomena. Odprtje prenovljenih prostorov knjižnice s simbolnega vidika po njenem mnenju pomeni večanje vidnosti slovenstva v središču Gorice, obenem pa prinaša nove možnosti spoznavanja bogastva slovenske kulturne in jezikovne tradicije.

Knjižnico bodo za obiskovalce odprli v ponedeljek. Foto: Feiglova knjižnica
Knjižnico bodo za obiskovalce odprli v ponedeljek. Foto: Feiglova knjižnica

Pri tem je omenila uspešnost skupne kandidature Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture, kar je poleg čezmejnih evropskih projektov po njenih besedah eden od dokazov, da je mogoče sobivati v medsebojnem spoštovanju in sprejemanju enakopravnosti obeh narodov, so zapisali na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Naslednica prve slovenske knjižnice v Italiji
Kot navaja spletna stran Narodne in študijske knjižnice v Trstu, ki je osrednja knjižnica Slovencev v Italiji, je Slovenska knjižnica Damirja Feigla naslednica prve slovenske knjižnice, ki so jo marca 1906 odprli v Trgovskem domu v Gorici. Zanjo je skrbela Narodna prosveta. Po prvi svetovni vojni se je njeno delovanje nadaljevalo, fašisti pa so jo ob koncu 20. let zaprli, zasedli Trgovski dom in knjige zmetali na cesto ter jih sežgali.

Po vojni se je knjižnica selila s sedeža na sedež, dokler je ni prevzela Slovenska prosvetna zveza. V 80. letih so jo poimenovali po primorskem pisatelju Damirju Feiglu. Leta 1989 je nato prešla pod upravo Narodne in študijske knjižnice iz Trsta, prvič dobila poklicno knjižničarko, knjižnico pa so preuredili in odprli za obiskovalce z rednim delovnim urnikom.

Trgovski dom v Gorici so odprli leta 1904 po načrtih arhitekta Maksa Fabianija, stavba pa je nekoč predstavljala središče goriške slovenske skupnosti in njene raznolike dejavnosti. Do prve svetovne vojne so v njej prirejali koncerte, gledališke predstave in druge kulturne prireditve ter plese.

Knjižnica v Gorici se je vrnila v prenovljene prostore Trgovskega doma