Bralec zvočne knjige je igralec Benjamin Krnetić. Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija/Adrian Pregelj
Bralec zvočne knjige je igralec Benjamin Krnetić. Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija/Adrian Pregelj

Vojnovićev tretji s kresnikom nagrajeni roman Figa je na Radiu Slovenija dostopen v različnih oblikah: literarni večer na Arsu izpostavlja in interpretira najpomembnejše odlomke romana, zvočna knjiga pa predstavlja roman v celoti. Ta izide v sozaložništvu ZKP RTV Slovenija in Beletrina v sodelovanju z Radiem Slovenija.

Sorodna novica Vojnovićeva Figa še v gledališču: "Ni ti treba biti sam, da si osamljen"

Jadran, pripovedovalec romana Figa, skuša z razkrivanjem zgodbe staršev in starih staršev razčistiti svoj partnerski odnos, ob tem pa se mu vse bolj postavljajo tudi vprašanja o samem sebi.

"Morda imaš prav, Anja, morda moja preteklost res nisem jaz, morda je to res le moja otročja potreba po osmišljanju nesmisla, morda je moje izmišljanje zgodb naivna norost, ker ni nič tako preprosto in mi nismo tako preprosti, in morda na tem svetu ne bi smelo biti zgodb, ker so vse zgodbe tu le zato, da nam pojasnjujejo, česar se ne da pojasniti," med drugim lahko beremo v romanu.

"Osvoboditi se sebe in prisluhniti svoji ljubezni"
"To je bila moja prva zvočna knjiga. Šlo je za precej meditativno izkušnjo. Dobil sem priložnost se izolirati od samoizolacije in preučevati Jadrana, ki sem ga tako ali tako uprizarjal v Drami. Bili smo zelo majhna ekipa; Alen, režiser, Mirta, tehnica in jaz v kabini, tako da je šlo za sproščen in intimen proces. Zdi se mi, da sem se na koncu največ naučil o Anji. Mogoče mi je uspelo uloviti zrno tega, za čimer ves čas teka Jadran. Osvoboditi se sebe in prisluhniti svoji ljubezni," je o ustvarjanju zvočne knjige povedal Krnetić.

Sorodna novica Goran Vojnović: "Trenutne garniture ne zanima kulturna politika, le draženje protestnikov"

Režiser zvočne knjige je Alen Jelen, tonska mojstrica pa Mirta Berlan. Štirideset poglavij berejo v nočnih oziroma zgodnjih jutranjih urah – ob 3.20 na Prvem programu, vsak del zvočne knjige je nato 24 ur dosegljiv v arhivu RTV SLO, celotno zvočno knjigo pa bo od 15. aprila mogoče prenesti prek spletne povezave.

Zvočno knjigo lahko od 15. aprila dalje prenesete prek spletne povezave. Foto: SOJ RTV SLO
Zvočno knjigo lahko od 15. aprila dalje prenesete prek spletne povezave. Foto: SOJ RTV SLO

V literarnem večeru, ki ga je pripravila Marjetka Krapež, pa so nastopili še Vesna Kuzmić, Eva Longyka Marušič in Igor Velše, za glasbeno opremo je poskrbela Darja Hlavka Godina, redaktor je Vlado Motnikar.

Več oddaj namenja pozornost maturitetnim vsebinam
Maturitetnim vsebinam so namenjene tudi radijske pogovorne in informativne oddaje. Oddaja Studio ob 17h se je temi posvetila 12. aprila, vnovič pa se ji bo 19. aprila, oddaja Gymnasium na to temo bo na sporedu 21. aprila. Od 12. aprila do 11. junija pa ob ponedeljkih, sredah in petkih ob 12.20 pripravljajo še kratko oddajo, ki jo namenjajo enemu od maturitetnih predmetov na splošni ali poklicni maturi.

Vse oddaje boste našli na strani Prvega in v spletnem arhivu, v podkastu Prvi na maturi ter na tej povezavi.