Večer je z glasbo širnih svetov okronala virtuozna škotska violinistka in pevka Kate Young. Foto: Manca Čujež
Večer je z glasbo širnih svetov okronala virtuozna škotska violinistka in pevka Kate Young. Foto: Manca Čujež
V Brdih je zazvenela vitalistična in samotnostna poezija Erike Vouk z opaznim mediteranskim pridihom. Foto: Manca Čujež
»Vse življenje živim samo ljubezen,« je vrata v svoj dvojezični pesniški svet odprl izvrstni Josip Osti. Foto: Manca Čujež
David Brooks, eden najizvirnejših avstralskih pisateljev in pesnikov, je v tandemu z Bertom Pribcem tudi soprevajalec poezije Mile Kačič in Srečka Kosovela v slovenščino. Foto: Manca Čujež
"Odprite okna, odprite duri: nov človek prihaja. Vsi mehanizmi morajo umreti! Novi človek prihaja!" Foto: Manca Čujež

ski pesnik Josip Osti, briška pesnica Petra Koršič in mojster avstralske književnosti David Brooks.

Pa Srečko Kosovel, ki je pod Gradnikovo murvo zasvetil v električnem pesniško-glasbenem performansu Mehanikom!. Večer je z glasbo širnih svetov okronala virtuozna škotska violinistka in pevka Kate Young.

Okus po ljubezni
Na domačiji medanskega poeta Alojza Gradnika je tretji večer festivala Sanje v Medani, dnevov knjige in vina, krila dobila poezija … Pa ljubezen in življenjsko melodijo je bilo okušati v besedah nastopajočih, tankočutno poetično mrežo, med katerimi je pogovorno pletla umetniška direktorica festivala Tjaša Koprivec. Nagrajevana pesnica Erika Vouk živi in dela v štajerski prestolnici, ustvarjalno pa se opaja tudi na slovenski Obali, zato je tudi v Brdih zazvenela njena vitalistična in samotnostna poezija z opaznim mediteranskim pridihom iz letos izdane pesniške zbirke Lasa pur dir. "Škržati, uporni glasniki zatiranih grl trubadurjev" Voukove so tako zapeli v en glas s črički, melodičnimi spremljevalci medanskega večera.

Avgustovska noč v Medani
"Vse življenje živim samo ljubezen," je vrata v svoj dvojezični pesniški svet odprl izvrstni Josip Osti, ki skrivnost ljubezni umeva tudi v verzih, zato je festivalsko poslušalstvo razvajal s poezijo iz knjige izbranih pesmi Izgon v raj, posvečene štirim njegovim najljubšim ženskam. "Najin vrt ljubezni, ljubezen, je slovar in slovnica mojega pesniškega jezika." Poetični preplet osebne doživljajske globine, predanosti kovanju stihov in prevodnemu pretakanju književnosti je sklenil s pesmijo Avgustovska noč v Medani. Pod Gradnikovo murvo jo je javno bral prvič. Če se je Osti pošalil, da se počuti mladega slovenskega pesnika, pa je v poeziji prav res mlada briška pesnica Petra Koršič, sicer uveljavljena literarna kritičarka. "Pomočiš prst v svobodo in začneš pisati" - tako je poezija pljusknila iz nje med kritiškim delom pred letom dni. Klobčič svojih objavljenih in še neobjavljenih pesmi, ki jo označujejo kot pozorno opazovalko sveta in duha, v kateri se neustavljivo pretakajo ljubezen, umetnost in življenje, je v Medani, svojem drugem rojstnem kraju, predstavila prvič.

Pogovor, ki neznanca poveže v (so)čutno bližino
"Vedno se mi je zdel velik paradoks, neke vrste absurd, ki ga nisem zares mogel dobro doumeti, da je lahko ljubezen tak nepopisen užitek, tako osupljiva stvar, darilo, včasih ekstaza, hkrati pa se zdi, da ji na neki način zamerimo in smo lahko tako zlomljeni, tako obupani, kadar odide," je bilo slišati v Medani, ko je besede iz svojega povsem svežega romana Pogovor - mestoma kar poezije v prozi - s poslušalci podelil David Brooks. Eden najizvirnejših avstralskih pisateljev in pesnikov je v tandemu z Bertom Pribcem tudi soprevajalec poezije Mile Kačič in Srečka Kosovela v slovenščino. Slovenskemu bralstvu se je predstavil z romanom Na drugi strani sveta, domiselnega pisatelja silnih obzorij pa s Slovenijo povezujeta tudi kraška pokrajina in ljubezen, zato ne preseneča romaneskni pogovor mlade ženske in zrelega moškega, ki ga je umestil v bližnji Trst in o njem povedal: "Roman je dolg za dolg obrok, je knjiga zgodb, priznanj, izpovedi." Nenavadno intimnih izpovedi in nepričakovanih priznanj, ki neznanca, po naključju sedeča za isto mizo v restavraciji, poveže v (so)čutno bližino.

Kosovelov(sk)o iskreče in električno
"Odprite okna, odprite duri: nov človek prihaja. Vsi mehanizmi morajo umreti! Novi človek prihaja!" Strelica prodorne misli Srečka Kosovela iz kultnega manifesta Mehanikom!, naperjenega proti brezdušni mehanizaciji njegovega časa in današnjemu brezpogojnemu uklanjanju, podčrtanega z nadčasno likovno govorico Save Kosmač, v pisemski ovojnici potuje od človeka do človeka – in naposled je prispela v Brda. Kosovelovi stihi so oživeli v svojstveni pesniško-glasbeni miniaturki Tjaše Koprivec ob spremljavi Jureta Capudra in Bora Zakonjška na električni kitari. "Stik mladih vrst povzroča tudi iskro." Iskrilo se je pod Gradnikovo murvo! "Svita se: ali čutite to svetlikanje? Novo človečanstvo vstaja. Novi človek prihaja."

Preprosta vrhunskost škotske virtuozinje
Skozi na stežaj odprte festivalske duri je vstopila Kate Young, izjemna škotska violinistka, pevka in skladateljica, katere preprosta vrhunskost na odru je ena sama čarovnija - vključno s čarobnimi milnimi mehurčki, ki jih je razpihala naokrog. S svojim razkošnim glasom je napolnila celotno Medano, ne le okolice Gradnikove domačije, violina v njenih rokah pa je sapo jemajoče spregovorila ne le kot godalo, ampak tudi kot brenkalo. Poslušalcem ni pustila počivati, saj jih je s škotsko prikupnostjo ves čas vpletala v doživeto glasbeno popotovanje, ki je pošteno zmršilo murvino kuštro. Ta je v soboto že v pričakovanju sklepnega dejanja letošnjega festivala Sanje v Medani. Edinstven pesniško-glasbeni večer Lovec na ljudi vélike umetnice Svetlane Makarovič, posvečen izbrisanim, požlahtnijo pevka in harfistka Zvezdana Novaković, igralka Mirjana Šajinović in pevka Aphra Tesla.