Mlada oboževalka je pred Palačo lepih umetnosti v mehiški prestolnici prebirala Marquezovo mojstrovino Ljubezen v času kolere. Foto: EPA
Mlada oboževalka je pred Palačo lepih umetnosti v mehiški prestolnici prebirala Marquezovo mojstrovino Ljubezen v času kolere. Foto: EPA
Svojemu velikemu prijatelju Gabu v spomin je venec poslal tudi nekdanji kubanski vodja Fidel Castro. Foto: EPA

V ponedeljek je potekala poslovilna slovesnost za kolumbijskega pisatelja Gabriela Garcio Marqueza, na kateri se je zbralo tisoče ljubiteljev enega največjih predstavnikov literarne smeri magičnega realizma.

V Palači lepih umetnosti, kjer so ob žari, obkroženi s pisateljevimi najljubšimi rožami - rumenimi vrtnicami - stali vdova Mercedes Barcha ter sinova Rodrigo in Gonzalo, so množico ljudi spremljali zvoki strun godalnega kvarteta, nagovorila pa sta jo tudi predsednika Mehike in Kolumbije Enrique Pena Nieto in Juan Manuel Santos.

"Zbrali smo se, da bi se poslovili od človeka, ki se je iz ledenega Stockholma decembra leta 1982 dotaknil sveta, ko je spregovoril o samoti v Latinski Ameriki," je Santos spomnil na dan, ko je Garcia Marquez prejel Nobelovo nagrado. "Največji Kolumbijec med Kolumbijci živi. Živel bo v svojih knjigah in besedilih, predvsem pa bo večno živel v upih človeštva," je o avtorju del Sto let samote in Ljubezen v času kolere še dejal prvi mož Kolumbije.

Gabo, kot so pisatelja ljubkovalno poimenovali, se je leta 1961 preselil v Mehiko, kjer je v četrtek tudi umrl v 88. letu starosti. Na to je spomnil tudi Pena Nieto, ki je poudaril, da so ga Mehičani vedno ljubili in ga vedno bodo. "Domišljija je eno najmočnejših orožij človeka. Gabriel Garcia Marquez je domišljijo vodil po neraziskanih poteh," je še poudaril mehiški predsednik.

Garcie Marqueza so se spomnili tudi v rodni Kolumbiji, kjer so pripravili pohod pred njegovo rojstno hišo v vasi Aracataca, obeta se tudi slovesnost v Bogoti. V sredo bodo ob svetovnem dnevu knjige pripravili še vrsto branj njegovih del.

Za zdaj še ni znano, kje bodo pisatelja pokopali, a Kolumbija naj bi si prizadevala, da bi njegov pepel razdelili med obema državama.