Leta 1972 je diplomirala iz kreativnega pisanja na državni univerzi v Michiganu, tri leta pozneje pa magistrirala na državni univerzi Bowling Green. Na večini svoje pesniške poti je bila označena za politično pesnico, pri tem pa je njena poezija edinstvena po tem, da jo zaznamuje neločevanje med dobrim in slabim. Namesto tega Carolyn Forché uspeva virtuozno, pogosto v dokumentaristični maniri prikazovati tesnobo in grozo zgodovinskih izkušenj. Zato se raje strinja z opredelitvijo sebe kot pričevalke in svoje poezije kot poezije pričevanja, saj gre po njenih besedah za poezijo, ki priča, ne polemizira.

Kar ste slišali, je res: Carolyn Forché, pesnica pričevalka

V besede ujeta Istra in miniatura ukrajinskega pisatelja
Pred nekaj leti so se prijateljice Tamara Langus, Teja Kleč in Agata Tomažič odpravile na raziskovanje bolj in manj znanih kotičkov Istre. O svojih izsledkih so zapisale duhovita besedila in jih objavile v zanimivem vodniku z naslovom Ne sprašujte za pot in podnaslovom Blodnik po Istri, ilustrirala ga je Milanka Fabjančič. Iz te knjige smo za oddajo Literarni nokturno izbrali besedili Agate Tomažič o obisku Duge uvale in Rakalja.

Agata Tomažič: Nebrušeni dragulj v uvali

V oddaji Izbrana proza tokrat predstavljamo zgodbo s preprostim naslovom Pes. Gre za hvalnico psu in psom na splošno, občuteno miniaturo je napisal ukrajinski pisatelj Oleg Sencov. Filmski režiser, politični zapornik in prejemnik nagrade Saharova se je rodil leta 1976 v Simferopolu na Krimu. Rusko vojaško sodišče ga je leta 2014 obsodilo na dvajsetletno zaporno kazen.

Oleg Sencov: Pes

Avstrijski klasik in slovenska dramatičarka
Literarni nokturno posvečamo avstrijskemu dramatiku in pripovedniku Arthurju Schnitzlerju, enemu najpomembnejših avtorjev, ki so ustvarjali na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Po poklicu je bil zdravnik, v svojem literarnem ustvarjanju pa se je osredinjal predvsem na psihološko analizo svojih likov. Schnitzler je bil tudi eden prvih pisateljev, ki so v avstrijski književnosti uporabili notranji monolog; to je storil tudi v noveli Gospodična Else.

Simona Semenič. Foto: Nada Žgank /PGK
Simona Semenič. Foto: Nada Žgank /PGK

Slovenska dramatičarka, pisateljica in performerka Simona Semenič je doslej prejela kar tri Grumove nagrade, 8. maja 2022 pa še Cankarjevo za knjigo Tri igre za punce. Žirija je v utemeljitvi med drugim zapisala: "Tri igre za punce tematizirajo žensko vprašanje in vprašanje spola. Simona Semenič ju kot socialno, politično in spolno občutljiva avtorica obravnava iz različnih zornih kotov /.../ V njih avtorica z različnimi narativnostmi opredeljuje različne lege ženske, njen zgodovinski in sedanji družbeni položaj, njeno vlogo v patriarhalnem in ,postpatriarhalnem' času, zlorabe, zatiranje, podrejanje, a tudi njeno osvoboditev in razbremenitev." Odlomek iz Treh iger za punce smo že predstavili v Literarnem nokturnu pred podelitvijo nagrade, v Literarnem večeru pa predstavljamo nekaj odlomkov iz njenega preostalega pestrega opusa.

SPORED LITERARNIH ODDAJ MED 15. IN 21. MAJEM 2022

Nedelja, 15. maj
Spomini, pisma in potopisi 19.30 (Ars) – August Strinderg: Zagovor blazneža
Literarni portret 22.05 (Ars) – Marjan Tomšič
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Arthur Schnitzler: Gospodična Else

Ponedeljek, 16. maj
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Clarice Lispector: Dve črtici

Torek, 17. maj
Literarni večer 21.00 (Ars) – Simona Semenič: Dragi publikum
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Snježana Vračar Mihelač: Ptica v meni

Sreda, 18. maj
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Paul Kingsnorth: Nekaj v zraku