Foto: EPA
Foto: EPA

Avtorju bo žirija nagrado podelila maja 2023 v okviru Nodierovih dni francoske književnosti v Klubu Cankarjevega doma, kjer bo predstavljena tudi slovenska različica dela, katerega prevod bo izšel pri založbi Mladinska knjiga.

Kot so še sporočili s Francoskega inštituta v Sloveniji, je študentska žirija nagrajeni roman izbrala med četverico finalistov, v kateri so bili poleg izbranega še Le voyage dans l'Est avtorice Christine Angot, Enfant de salaud avtorja Sorja Chanlandona in Milwaukee blues avtorja Louis-Philippa Dalemberta.

Sorodna novica Brigitte Giraud postala trinajsta pisateljica z Goncourtovo nagrado v zgodovini

Izbor študentske žirije je letos, tako kot preteklo leto, ko je bil nagrajen roman Anomalija francoskega pisca Herveja Le Telliera, znova sovpadel z izbiro deseterice žirantov Goncourtove akademije.

V preteklosti so slovenski študentje in študentke svojo nagrado že podelili naslednjim romanom: Vsak od nas biva na tem svetu po svoje avtorja Jean-Paula Duboisa leta 2020, Več kot brat avtorja Davida Diopa leta 2019, Bakhita avtorice Veronique Olmi leta 2018 in Tisti, ki smo ga oboževali avtorice Catherine Cusset leta 2017, ko se je začelo podeljevanje Goncourtove nagrade Slovenije.

Slovenska žirija je letos tako podelila že šesto zaporedno Goncourtovo nagrado Slovenije. Gre za projekt, ki ga koordinira Francoski inštitut v Sloveniji v sodelovanju z Goncourtovo akademijo v Parizu, Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani pod taktirko profesorice Florence Gacoin-Marks in založbo Mladinska knjiga.