Pesnik in gledališki ustvarjalec Ervin Fritz je letos dopolnil 80 let – a je še vedno ustvarjalno dejaven. Foto: ARS
Pesnik in gledališki ustvarjalec Ervin Fritz je letos dopolnil 80 let – a je še vedno ustvarjalno dejaven. Foto: ARS

Posebni radijski dogodek Ta čas nečasa – Rime z gora prinaša misli in besede, slutnje in premisleke ali verze iz novonastajajočih del sodobnih slovenskih pisateljev in pesnikov: Vlada Žabota, Vladimirja Kovačiča, Ferija Lainščka, Borisa A. Novaka, Željka Kozinca, Toneta Peršaka, Iztoka Tomazina, Igorja Likarja in Vinka Möderndorferja. Častni gost srečanja je bil Ervin Fritz, ki je letos praznoval 80. rojstni dan.

V "sonaravnem in multimedijskem literarnem dogodku" pisatelji in glasbeniki razmišljajo o časih, ki nas obdajajo, ter o povezanosti gorskega in pesniškega etra, mitologije prostorov in časov.

Avtor oddaje Igor Likar je projekt pospremil z razmišljanjem: "Svet se spreminja po naši meri v prostor, naravo ogrožajočega "človeškega časa", ne(i)zmernega drvenja za napredkom za vsako ceno po načelih tržne pohlepnosti. In zato je prav, da se za hip ustavimo v samopremisleku in o naši nezmernosti in se zamislimo o tem času, ki smo ga sprožili proti sebi in okolju sami. Slutimo, da se mora naš človeški kozmos spremeniti … Počasi spoznavamo, da je naša edina mogoča izbira, da se zavemo lastne majhnosti, minljivosti, enakosti vsega živega in da se povežemo v enosti. Da si povrnemo sočut z vsem živim in neživim v naravi, ki smo ga kot domnevni prvaki živega že skoraj izgubili. Zato si ne nadevajmo več mask zveličavnosti, ne hlepimo le po trenutnih koristih in nezmerni bogatiji, pač pa mislimo raje na solidarno skupnost."