Nagrajenca bo žirija izbrala v prvi polovici septembra. Nagrado v znesku 3.000 evrov mu bodo podelili jeseni na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, ki bo v Murski Soboti. Foto: BoBo
Nagrajenca bo žirija izbrala v prvi polovici septembra. Nagrado v znesku 3.000 evrov mu bodo podelili jeseni na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, ki bo v Murski Soboti. Foto: BoBo
Vinko Möderndorfer: Kot v filmu
Lanski dobitnik večernice Vinko Möderndorfer je v pogovoru za Večer med drugim dejal, da je "najbrž s to zgodbo uspešno ujel zelo zanimivo temo odraščanja v sodobnem svetu". Dodal je: "Posrečilo se mi je, kaj naj še rečem." Foto: Mladinska knjiga

Avtorji so si nominacije za 19. večernico prislužili z naslednjimi deli: Vladimir P. Štefanec z romanom Sem punk čarovnica, Debela lezbijka in ne maram vampov, Damijan Šinigoj z romanom Iskanje Eve in Marija Švajncer prav tako z romanom Samotni bralec, nadalje še Peter Svetina s pesniško zbirko Domače naloge ter Dim Zupan s knjigo Jaz, Franci Grdi. Zadnja dva nominiranca sta v preteklosti že prejela to nagrado - Svetina leta 2013, Zupan pa leto prej.

Nagrajenca bo žirija izbrala v prvi polovici septembra, nagrado v znesku 3.000 evrov mu bodo podelili jeseni na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

Na razpis letos prispelo 50 del
Tokratno petčlansko žirijo sestavljajo predsednik Igor Saksida, Aleš Debeljak, Petra Vidali, Maja Logar in Tone Obadič. Žirija je po lastni presoji in s pomočjo seznamov Knjižnice Otona Župančiča prebrala tudi druga relevantna dela z letnico 2014.

Lani je večernico prejel Vinko Möderndorfer za knjigo Kot v filmu, ki je izšla pri Mladinski knjigi. Roman po mnenju lanske žirije prinaša prepričljivo, lucidno pripoved o odraščanju v sodobnem svetu, ki je tako rekoč brezhiben.

Doslej so nagrado poleg prej omenjenih Svetine, Zupana in Möderndorferja prejeli še Tone Pavček, Desa Muck, Janja Vidmar (dvakrat), Polonca Kovač, Feri Lainšček, Matjaž Pikalo, Marjana Moškrič, Slavko Pregl, Igor Karlovšek, Dušan Dim, Irena Velikonja in Majda Koren, Ervin Fritz, Bina Štampe Žmavc ter Mate Dolenc.