Polzelska občina je obnovo pesničine rojstne hiše končala poleti. Foto: Občina Polzela
Polzelska občina je obnovo pesničine rojstne hiše končala poleti. Foto: Občina Polzela
Sorodna novica 90 let Neže Maurer: "Pesem mi je vdirala v dušo brez nadzora"

Kulturni program ob odprtju bo potekal pod kozolcem ob rojstni hiši, kjer je na ogled tudi razstava o obnovi hiše, ogledati pa si bo mogoče tudi notranjost same stavbe. Ob bogatem kulturnem programu, ki bo potekal oba dneva med 11. in 16. uro, se bodo odvijali tudi brezplačni vodeni ogledi hiše.

Nove uglasbitve in likovne interpretacije poezije Neže Maurer
Dneve odprtih vrat bodo zaključili v nedeljo ob 16.00 na gradu Komenda s koncertom Kulturno-glasbenega društva Cecilija in uglasbitvijo Nežinih pesmi iz pesniške zbirke Ljubezenski triptih. Slišati bo mogoče šest skladb, napisanih posebej za ta dogodek. Glasbene skice pesmi Neže Maurer iz omenjene zbirke bodo izvedli Eva Černec (flavta), Meta Podbregar (klavir) in Gašper Smisl (klarinet). Na dogodku bodo nastopile tudi recitatorke Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Na gradu bo na ogled tudi razstava likovnikov likovne sekcije KUD Polzela z naslovom Upodobljene pesmi Neže Maurer.

Korak naprej v smeri kulturnega turizma
Rojstna hiša Neže Maurer je delno lesena hiša s predelano črno kuhinjo, je pritlična in potisnjena v breg. Po zasnovi sodeč naj bi nastala v sredini 19. stoletja. Pri obnovi, s katero so zaključili julija, so sodelovali ministrstvo za kulturo, ministrstvo za kmetijstvo in občina Polzela.

Sorodna novica Neža Maurer: "Pusti, da stvari odtečejo - kot čas in voda."

Kot je ob zaključku obnove povedal župan občine Polzela Jože Kužnik, kraji, povezani s pisatelji in slikarji ter drugimi umetniki, ponujajo priložnost za razvoj in spodbujanje posebne vrste turizma, ob tem pa pritegnejo določeno vrsto obiskovalcev.

Eden takšnih je tudi rojstna hiša pesnice, pisateljice in publicistke Neže Maurer, ki je s svojimi deli v slovenskem literarnem prostoru prisotna že več kot 60 let. Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja, med drugim naziv Slovenke leta 2008.