Foto: Ivana Zajc
Foto: Ivana Zajc

Program so pod okriljem Fakultete za humanistiko danes pripravili kot svojevrsten dan odprtih vrat. Sredi Nove Gorice, na trgu pred Xcentrom, so predstavljali humanistiko in njene povezave z naravoslovjem in drugimi področji življenja.

Foto: Ivana Zajc
Foto: Ivana Zajc

Na odprt prostor in med ljudi
Po obdobju epidemije so želeli na odprt prostor in med ljudi, pravijo, mladim pa so obenem želeli predstaviti študijske programe na fakulteti. "Mislim, da je pomembno, da se ljudje zavedajo bližine univerze v mestu, da se v neposredni bližini, v Rožni dolini, nahajata Fakulteta za humanistiko in Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, zato smo prišli v javni prostor," je še dejala Kristina Pranjić.

Mimoidočim so želeli predstaviti povezovanje humanistike z naravoslovnimi in drugimi vedami. Predvsem so poudarili digitalizacijo v humanistiki in prevajalnike. "Tu prihaja do medsebojnih oplemenitenj različnih področij," je poudaril vodja Centra za kognitivne znanosti jezika Rok Žaucer.

"Humanistika hangout postavlja danes sredi Nove Gorice humanistično razmišljanje, humanistične vede v prostor. Zdaj smo že dve leti prebili na spletu, brali smo knjige doma, razmišljali in se pogovarjali prek spleta, zdaj pa smo v živo na odprtem prostoru. Predstavljamo različne načine razmišljanja, vabimo k igri in igrivemu pristopu k jeziku, k razumevanju kulturne zgodovine, ki je v našem čezmejnem prostoru še kako pomembna, ter k drugačnemu pristopu k razmisleku o migracijah," pa razmišlja v. d. dekana na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici Peter Purg.

Novogoriška fakulteta za humanistiko pripravila praznik humanistične misli