Sorodna novica Igre lakote: Arena smrti

V romanu The Ballad of Songbirds and Snakes avtorice Suzanne Collins, ki bo izrisal predzgodbo distopične literarne (in pozneje filmske) trilogije Igre lakote, bo v ospredju lik mladega Koriolana Snowa. Roman bo izšel v maju, čas dogajanja pa bo postavljen šest desetletij pred začetkom pisateljičine izvirne serije. Založba Scholastic ima romanu zelo zaupa: že prva naklada bo štela 2 milijona in pol izvodov.

Suzanne Collins je trilogijo Igre lakote postavila v temačni postapokaliptični svet države Panem, ki naj bi predstavljal distopično različico Severne Amerike. V Panemu mora vsako od 12 uradnih okrožij vsako leto "darovati" dva mlada človeka, ki se morata za preživetje boriti v gladiatorskih Igrah lakote.

Slogan novega romana je zgovoren:
Slogan novega romana je zgovoren: "Naprej ga žene častihlepje. Motivira ga konkurenca. A moč ima svojo ceno." Foto: IMDb
Sorodna novica Filmska recenzija: Igre lakote - Kruto maščevanje

Po romaneskni trilogiji je bila posneta odmevna filmska franšiza v štirih delih, v kateri je v vlogi glavne junakinje Katnis Everdeen nastopila Jennifer Lawrence; to ni bila njena prva filmska vloga, bila pa je tista, ki ji je prinesla globalno slavo.

Koriolan Snow: karizmatični osemnajstletnik?
V novem romanu bo v ospredju (takrat še) očarljivi študent Koriolan Snow, ki si je s prevarami utrl pot do predsedniškega mesta. Roman The Ballad of Songbirds and Snakes se začne na predvečer izbora tekmovalcev za desete Igre lakote; Snow je 18-letni študent, ki se bo prvič preizkusil kot mentor bodočega tekmeca ali tekmovalke organizatorji prireditve bi namreč radi dvignili gledanost tekmovanja in ga povzdignili v "izkušnjo z globokim pomenom".

Sorodna novica Filmska recenzija: Igre lakote - Upor (1. del)

"V očeh sveta je bil Koriolan bogataš, a njegova resnična valuta je bila šarm, ki ga je radodarno trosil, ko se je prebijal skozi množico," piše Collins v odlomku, ki ga je za pokušino objavila založba. "Ob njegovih prijaznih pozdravih so se učencem in učiteljem razsvetlili obrazi; spraševal jih je o družinskih članih in mednje trosil komplimente." Snowu "na njegovo grozo" v uk dodelijo dekle iz 12., najrevnejšega okrožja. (12. okrožje bo desetletja pozneje tudi dom Katniss Everdeen.)

Na družbenih omrežjih založbe Snowa, ki ga poznamo kot brutalnega tirana, opisujejo kot "novega junaka". To je seveda zmotilo številne bralce, ki opozarjajo, da je počlovečenje očitno morilskega lika v današnjih časih nepotrebno. "Kot da potrebujemo še eno zgodbo o nekem belem fantku v mukah," je tvitnila ena od bralk. "Snow? Niti slučajno. Umikam s svojega seznama za branje. Na svidenje." "Torej mi hočete povedati ... da sem čakala dolga leta in v naprej naročila novi roman, zdaj pa se izkaže, da bo zgodba o izvoru predsednika Snowa?" beremo v enem od viralnih tvitov. "O belskem bogatašku, ki odraste v avtoritativnega vladarja, ki obožuje *preveri zapiske* ... genocid?"

Sorodna novica Filmska recenzija: Igre lakote - Upor, 2. del

Spet drugim se zdi koncept zanimiv. V filmih je Snowa v zrelih letih sicer igral Donald Sutherland.

Zgodba romana se bo začela 64 let pred prvim delom trilogije in podrobno opisuje t. i. "temno obdobje", desetletje stisk, ki je privedlo do ponesrečenega upora v Panemu. Pisateljica je ob napovedi izida novega romana junija lani dejala, da bo ta "raziskoval stanje narave, kdo smo in kaj se nam zdi neizogibno za preživetje in posledično definira naše razumevanje človečnosti".