S projektom želijo mladim ponuditi Cankarjeva dela v njihovem generacijskem duhu in pogledu. Foto: BoBo
S projektom želijo mladim ponuditi Cankarjeva dela v njihovem generacijskem duhu in pogledu. Foto: BoBo
Ivan Cankar
Učenci osnovnih in srednjih šol bodo imeli v sklopu projekta Črtice priložnost razviti svoj odnos do Cankarja v eni od umetniških zvrsti. Foto: BoBo
Ivan Cankar
Letos mineva 140 let od rojstva slovenskega pisatelja, dramatika in pesnika Ivana Cankarja, leta 2018 pa se bomo spominjali stoletnice njegove smrti. Foto: Dlib

Letos mineva 140 let od rojstva velikega literata, čez dve leti bomo zaznamovali stoletnico njegove smrti, vmes pa bodo v stripu izšle tri predelave in stripovske interpretacije Cankarjevih del in njegovega življenja.

Projekt Cankar v stripu, ki ga pripravljajo ob obletnici književnikovega rojstva in smrti, je namenjen predvsem mladim bralcem. Obsegal bo izid treh knjig, razstave stripovskih ilustracij, javne razprave, predavanja in delavnice. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je ob podpisu dogovora o sodelovanju na Vrhniki poudarila, da bodo mladim tako ponudili Cankarjeva dela v njihovem generacijskem duhu in pogledu.

Prihodnje leto bodo v sklopu projekta izšle tri knjige, stripovske interpretacije Cankarjevih zapisov in življenja, ki jih pripravljajo zgoraj našteti avtorji. Gre za enega od načinov, kako aktualizirati odnos do velikega pisatelja in poiskati svežo refleksijo pomena Cankarjevih del in njegovega idejnega sveta za današnji čas, s tem pa spodbuditi nadaljnje interpretacije in razmislek, sporočajo z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Javna agencija za knjigo RS (JAK) bo knjige umestila v aktivnosti spodbujanja bralne kulture pri določeni ciljni skupini mlajših bralcev.

O Cankarju se bo bralo od Trsta do Celovca
Pripravljajo tudi razstave stripovskih ilustracij omenjenih avtorjev, ti pa bodo sodelovali v javnih razpravah, predavanjih in delavnicah, ki bodo potekale v vseh 11 območnih knjižnicah po Sloveniji ter v knjižnicah v Trstu in Celovcu. Osrednja tema bo Ivan Cankar in aktualnost njegovih misli za današnji čas.

Kako Cankarja razumejo mladi bralci
V sklopu projekta Cankar v stripu bodo razredi zadnje triade osnovne šole in vsi letniki srednjih šol v šolskem letu 2017/18 povabljeni k nacionalnemu projektu Črtice, v okviru katerega bodo imeli učenci priložnost razviti svoj odnos do Cankarja v eni izmed umetniških zvrsti. Poleg ministrstva in agencije za knjigo pri projektu sodelujejo občina Vrhnika, Cankarjeva knjižnica Vrhnika, zavod za kulturo, izobraževanje in šport Škrateljc ter Zavod Ivana Cankarja Vrhnika.