Lani je svojega četrtega kresnika, največ za enega pisatelja doslej, prejel Drago Jančar za roman In ljubezen tudi. Foto: BoBo
Lani je svojega četrtega kresnika, največ za enega pisatelja doslej, prejel Drago Jančar za roman In ljubezen tudi. Foto: BoBo

Kot poroča današnje Delo, so za Delovo nagrado za najboljši roman leta nominirana dela Pes je mrtev Boruta Goloba, Leninov park Tadeja Goloba, Medsočje Mirta Komela, Knjiga drugih Jele Krečič, Mazohistka Katje Perat, Resnica ima tvoje oči Sama Ruglja, Pogodba Mojce Širok, Najlepša neznanka svetloba Vladimirja P. Štefaneca, Brez imena Janija Virka in Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj.

Žirija bo seznam nato 23. maja zožila na pet finalistov, zmagovalca pa bo razglasila na kresni večer, 23. junija, po enourni klavzuri na ljubljanskem Rožniku. Dobitnik 29. kresnika bo prižgal tradicionalni kresni ogenj in od časopisne hiše Delo prejel 5.000 evrov.

V izbrani deseterici je rožniški kres že prižgal Tadej Golob leta 2010 za roman Svinjske nogice. Borut Golob, Mirt Komel, Vladimir P. Štefanec in Jani Virk so v preteklosti že bili med nominiranci, ostali avtorji pa so v deseterici prvič. Katja Perat, Samo Rugelj, Mojca Širok in Bronja Žakelj so nominirani s prvenci.

Izbrane romane so izdale štiri založbe, po trije naslovi so izšli pri Beletrini in Mladinski knjig, po dva pri Literi in Gogi, še poroča Delo.